2022. március 31., csütörtök

Ananászos-gombás harcsa

 

Gyümölcs és hús! Nálunk nagyon kedvelt fogás - tegyétek csak próbára!





Ananászos-gombás harcsa

Elkészítési idő: 60 perc

 

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

50 dkg afrikai harcsafilé (vagy más tömött húsú halfilé)

50 dkg gomba

½ friss ananász vagy konzerv ananász alaposan lecsöpögtetve

2 dl habtejszín (30%-os, állati eredetű)

1 ek étkezési keményítő

só és bors

 

A halat leöblítjük, papírtörlővel leszárítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd forró olajon mindkét oldalát pirosra sütjük.

Az ananászt 1,5-2 cm vastagra felkarikázzuk. Héját levágjuk, majd falatnyi kockákra daraboljuk.

Ha konzervet használunk, levéből emeljük ki és csepegtessük le.

A vöröshagymát és a gombát megtisztítjuk, s felszeleteljük.

A hagymát kevés zsiradékon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a gombaszeleteket, élénk tűzön pirítjuk, majd belekeverjük az ananászkockákat is, és készre főzzük.

A keményítőt pici hideg vízzel, majd a tejszínnel simára keverjük, a gombás-ananászos raguhoz csurgatjuk, 1-2 perc alatt kiforraljuk.

Sóval, borssal ízesítjük, majd a kisütött halszeletek mellé, tetszőleges körettel kínáljuk.


2022. március 28., hétfő

Fetás, zöldfűszeres, cukkinis scone

 

Ha gyorsan kellene valami péksütemény, süssünk sütőporral! 





Fetás, zöldfűszeres, cukkinis scone

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

25 dkg cukkini

25 dkg liszt

1 tk sütőpor

7,5 dkg hideg vaj

10 dkg feta

1 tojás

1 gerezd fokhagyma

ízlés szerint friss/szárított kakukkfű és bazsalikom

só és bors

 

A cukkinit megmossuk, két végét levágjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk, félretesszük, hogy levet eresszen.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval és borssal, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat.

A cukkinit alaposan kifacsarjuk, a vajas morzsához adjuk.

Belemorzsoljuk a fetát, a zúzott fokhagymát és a fűszernövékenyeket, végül a tojás hozzáadásával gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk.

15 percre hűtőbe tesszük.

Enyhén lisztezett munkapulton 3 cm vastagra nyújtjuk, és 6 cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk a tésztából.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ehetjük mini péksüteményként, süthetünk mellé tükörtojást.

A kész, kihűlt sütemény remekül fagyasztható!


2022. március 25., péntek

Gyömbéres, paradicsomos csirke

 

Fűszeres, különleges csirkés fogás - nagyon szerettük!





Gyömbéres, paradicsomos csirke

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók:

 

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek sűrített paradicsom

8 db felső csirkecomb

1 db piros kaliforniai paprika

2 szál sárgarépa

2 db közepes burgonya

5 dl passzírozott paradicsom/passata

4 cm friss gyömbér

só és bors

1 tk cukor

 

A csirkecombokat megtisztítjuk, sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben zsiradékot hevítünk, a csirkék mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük, majd félretesszük.

A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és a csirke sütéséből visszamaradt zsiradékban puhára pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra reszelt gyömbért és a paradicsompürét, és élénk tűzön 1 percig pirítjuk.

Felöntjük a paradicsomlével, beletesszük az elősütött csirkedarabokat, a nagyobb darabokra vágott, tisztított sárgarépát és a szintén nagyobb kockákra vágott burgonyát, sóval és borssal, cukorral ízesítjük, és fedő alatt puhára pároljuk.

A főzés vége előtt néhány perccel adjuk csak hozzá az ugyancsak nagy kockákra vágott paprikát is, és teljesen készre főzzük.

Kóstoljuk meg, ha kell, sóval és borssal korrigáljuk az ízeket, majd frissen, tetszőleges körettel, akár csak egy szelet puha kenyérrel tálaljuk.


2022. március 22., kedd

Almás-brokkolis harcsa

 

Hétköznapi gyors. Gyors és finom!





Almás-brokkolis harcsa

 

Elkészítési idő: 60 perc

 

Hozzávalók:

 

1 ek kacsazsír

1 fej vöröshagyma

50 dkg harcsafilé (vagy más tömött húsú halfilé)

0,5 dl fehérbor

30 dkg brokkoli

2-3 db alma

2 dl tejszín

1 tk étkezési keményítő

só és bors

frissen őrölt szerecsendió

 

 

A kacsazsíron puhára pároljuk a vékony karikákra vágott, megtisztított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a falatnyi kockákra vágott harcsát is, s erős tűzön, óvatosan kevergetve fehéredésig sütjük.

Az energiát takarékra állítjuk, felöntjük fehérborral, és fedő alatt puhára pároljuk.

A brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, s a megpuhult halhoz adjuk.

Az almát megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk, és a brokkolis harcsához keverjük.

Néhány percig együtt pároljuk, az alma maradjon roppanós.

A keményítőt kevés hideg vízzel, majd a tejszínnel simára keverjük, a raguhoz csurgatjuk, kiforraljuk.

Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, s azon forrón, tetszőleges körettel tálaljuk.

 


2022. március 18., péntek

Gesztenyés-gyümölcsös dagadó

 

Hétvégére jöhet egy töltött dagadó? A megszokott ízvilág helyett egy édes-sós, gyümölcsös tölteléket rejt a húsköpeny - álomfinom!





Gesztenyés-gyümölcsös dagadó

Elkészítési idő: 180 perc

Hozzávalók:

1 kg dagadó

50 dkg darált hús

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 friss körte

10 dkg aszalt szilva

10 dkg sült/főtt gesztenyebél

szerecsendió

1 tk kakukkfű

szegfűbors

só és bors

 

A dagadót szúrassuk fel  a hentessel, s az így keletkezett üreget sózzuk be, hagyjuk addig állni, míg a tölteléket elkészítjük.

A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsiradékon puhára pároljuk, langyosra hűtjük.

A darált húst összekeverjük a nagyobb kockákra vágott gesztenyebéllel, aszalt szilvával és körtével, a langyosra hűlt vöröshagymával, zúzott fokhagymával és a fűszerekkel.

A besózott dagadó üregébe töltjük, ne túl szorosra tömve. A hús nyílását hústűvel lezárjuk. Tepsibe tesszük, aláöntünk kb. 1 dl vizet.

Ha maradt töltelék, formáljunk belőle hengert, csomagoljuk alufóliába és tegyük a tepsibe a hús mellé.

A tepsit alufóliával szorosan lezárjuk, és 200 fokos sütőben kb. 1,5-2 órán keresztül puhára sütjük.

Az alufóliát levesszük, s a hús tetejét pirosra sütjük.

Hagyjuk pihenni 15-20 percet, majd éles késsel szeleteljük.


2022. március 16., szerda

Fehérboros karfiol krémleves

A tavasz ugyan már a kertek alatt jár - de csípősek a napok. Jólesik még a forró, fűszeres, boros krémleves!





Fehérboros karfiol krémleves

Elkészítési idő: 45 perc

 

Hozzávalók:

1 ek kacsazsír

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

40 dkg karfiol

1 dl fehérbor

2 dl habtejszín (állati eredetű, 30%-os)

só és bors

frissen reszelt szerecsendió

 

A megolvasztott kacsazsíron puhára pároljuk a megtisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymát.

Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és a kisebb rózsákra bontott karfiolt, 1-2 percig élénk tűzön pirítjuk, majd felöntjük fehérborral és vízzel.

Fűszerezzük sóval és borssal, majd fedő alatt, takaréklángon puhára főzzük.

A tűzről lehúzva botmixerrel krémesre zúzzuk, majd vékony sugárban hozzácsurgatjuk a tejszínt, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, 1-2 perc alatt kiforraljuk.

Tetszőleges levesbetéttel – szárazon pirított tökmag, kenyérkockák, levesgyöngy, stb. -, forrón tálaljuk.


2022. március 13., vasárnap

Kókuszos ujjlenyomat keksz

A kókuszos kekszfészekben mogyorókrém várakozik - csak szólok, hogy nagyon ütős darab!





Kókuszos-mogyorókrémes ujjlenyomat keksz

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

 

15 dkg vaj

30 dkg liszt

10 dkg cukor

1 tojás sárgája

1 cs. vaníliás cukor

 

A forgatáshoz:

1 tojás fehérje

1 ek víz

5 dkg kókuszreszelék

 

A töltéshez:

mogyorókrém

 

A puha vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a tojás sárgájával, majd hozzáadjuk a lisztet, és tésztává gyúrjuk.

A puha tésztából 3-4 rudat formázunk, s hűtőbe tesszük 1 órát pihenni.

A pihentetés után a tésztarudakat kivesszük a hűtőből, kicsit hagyjuk olvadni, majd éles késsel vágjuk fel kis szeletekre.

A szeletekből két tenyerünk között formáljunk golyóbisokat.

A tojásfehérjét könnyedén keverjük el a vízzel, mintha pl. rántottát készítenénk, nem kell habbá verni! A tésztagolyókat forgassuk meg a vizes fehérjében, majd hempergessük meg kókuszreszelékben.

A kókuszos golyókat ültessük sütőpapírral borított tepsire egymáshoz ne túl közel, majd egy vízbe mártott, gömbölyű végű fakanál nyelével óvatosan alakítsunk ki mindegyikben a mélyedést.

180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük addig, míg a kókusz halvány aranyszínűvé válik a kekszeken.

Hagyjuk teljesen kihűlni a tepsin, mert forrón-melegen nagyon törékeny, de kihűlve tökéletesre szilárdul.

Ha kihűltek a kekszek, mindegyik mélyedésbe kanalazzunk mogyorókrémet.