2022. január 8., szombat

Mogyorós-csokoládés keksz

Ahhh... ez a keksz... Jó ég, de finom volt!!!

A plusz csodaság benne egy olyan finom mogyoróolaj, amit megkóstolva egy mogyorós csokoládé ízélményét juttatja eszünkbe. Olyan szerencsés voltam, hogy ajándékba kaptam :-)





Mogyorós-csokoládés keksz

Elkészítési idő: 45 perc + 30 perc hűtés

Hozzávalók:

 

10 dkg vaj

2-3 ek mogyoróolaj

10 dkg étcsokoládé

1 ek cukrozatlan kakaópor

8 dkg törökmogyoró

25 dkg liszt

1 cs. sütőpor

8 dkg cukor

1 cs. vaníliás cukor

csipet só

1 tojás

A mogyorót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Tálra csúsztatjuk, hagyjuk hűlni, majd borítsuk konyharuhába, és dörzsöljük le a héját. Durvára vágjuk.

Egy tálban összekeverjük a lisztet, sót, kakaóport, a sütőport, cukrot és a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a tojást.

Belekeverjük a puha vajat, a mogyoróolajat, a felaprózott törökmogyorót és a durvára vágott csokoládét is, és összegyúrjuk.

Folpackba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.

Hűtés után diónyi darabokat szakítunk a tésztából, két tenyerünk között gömbölyítjük, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket egymástól viszonylag távol. Egy pohár aljával a tésztagolyókat koronggá lapítjuk, majd 180 fokosra előmelegített sütőben süssük kb. 10 percig.

Forrón még lágynak tűnhet, ahogy hűl, úgy szilárdul ropogós keksszé.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tároljuk jól záródó fémdobozban.

Ha nincs mogyoróolajunk, a vaj mennyiségét növeljük meg kb. 2-3 dkg-nyival!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.