2022. január 28., péntek

Gesztenyepüré torta

 

Hétvégére jöhet egy csodás torta? Csodás, higgyétek el!

Kalkuláljatok egy éjszakányi hűtéssel!





Gesztenyepüré torta

Elkészítési idő: 1 óra + 1 éjszaka hűtés

Hozzávalók:


3 tojás

7,5 dkg cukor

3 dkg liszt

2 dkg étkezési keményítő

1,5 dkg cukrozatlan kakaópor

csipet só

 

A krémhez:

20-25 dkg fagyasztott, cukrozott gesztenyepüré

1 tk. rumaroma

4 dl habtejszín (állati eredetű, 30%-os)

1 cs Zselatin fix

 

A lisztet, keményítőt, kakaóport egy tálba összeszitáljuk.

A tojásokat kettéválasztjuk, s a fehérjéket a cukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, és az összeszitált szárazanyagokat, lazán, óvatosan összeforgatjuk, hogy a hab minél kevésbé törjön össze.

Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a piskótatésztát. 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).

Ha megsült, óvatosan válasszuk le a tortakarimát, a piskótát borítsuk rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tortaformát tisztítsuk meg, mert még szükségünk lesz rá.

A gesztenyepürét szobahőmérsékleten hagyjuk felolvadni. Törjük össze villával, keverjük ki rumaromával.

A hideg tejszínt verjük kemény habbá.

A hab 2/3 részét adjuk a gesztenyemasszához: 1-2 evőkanálnyi tejszínhabbal bátor mozdulatokkal lazítsuk fel a tömény gesztenyét, majd a maradékot több részletben, óvatosan forgassuk hozzá. A legvégén keverjük bele a Zselatin fixet.

A megtisztított, összekapcsolt tortaformába helyezzük vissza a piskótát, simítsuk rá a gesztenyehabot.

A maradék tejszínhabot oszlassuk el egyenletesen a gesztenyekrém tetején.

Fedjük le folpack-kal, s egy éjszakára tegyük a hűtőbe dermedni.

Másnap óvatosan pattintsuk le a tortaforma karimáját (érdemes óvatosan a karima mentén egy vékony pengéjű késsel végigsiklani).

A torta tetejét tetszés szerint dekoráljuk csokiforgáccsal vagy cukrozatlan kakaószórattal, és éles késsel, cikkekre vágva kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.