Hétvégére jöhet egy csodás torta? Csodás, higgyétek el!
Kalkuláljatok egy éjszakányi hűtéssel!
Gesztenyepüré torta
Elkészítési idő: 1 óra + 1 éjszaka hűtés
Hozzávalók:
3 tojás
7,5 dkg cukor
3 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő
1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
csipet só
A krémhez:
20-25 dkg fagyasztott, cukrozott gesztenyepüré
1 tk. rumaroma
4 dl habtejszín (állati eredetű, 30%-os)
1 cs Zselatin fix
A lisztet, keményítőt, kakaóport egy tálba összeszitáljuk.
A tojásokat kettéválasztjuk, s a fehérjéket a cukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, és az összeszitált szárazanyagokat, lazán, óvatosan összeforgatjuk, hogy a hab minél kevésbé törjön össze.
Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a piskótatésztát. 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Ha megsült, óvatosan válasszuk le a tortakarimát, a piskótát borítsuk rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tortaformát tisztítsuk meg, mert még szükségünk lesz rá.
A gesztenyepürét szobahőmérsékleten hagyjuk felolvadni. Törjük össze villával, keverjük ki rumaromával.
A hideg tejszínt verjük kemény habbá.
A hab 2/3 részét adjuk a gesztenyemasszához: 1-2 evőkanálnyi tejszínhabbal bátor mozdulatokkal lazítsuk fel a tömény gesztenyét, majd a maradékot több részletben, óvatosan forgassuk hozzá. A legvégén keverjük bele a Zselatin fixet.
A megtisztított, összekapcsolt tortaformába helyezzük vissza a piskótát, simítsuk rá a gesztenyehabot.
A maradék tejszínhabot oszlassuk el egyenletesen a gesztenyekrém tetején.
Fedjük le folpack-kal, s egy éjszakára tegyük a hűtőbe dermedni.
Másnap óvatosan pattintsuk le a tortaforma karimáját (érdemes óvatosan a karima mentén egy vékony pengéjű késsel végigsiklani).
A torta tetejét tetszés szerint dekoráljuk csokiforgáccsal vagy cukrozatlan kakaószórattal, és éles késsel, cikkekre vágva kínáljuk.