Hétvégi programajánló :-)
Régebben a tepertőt én bizony belegyúrtam a tésztába, s a tepertős tésztát kelesztettem, hajtogattam, pihentettem, hajtogattam, pihentettem.
Most, ahogy azt kell, szépen rákentem az első nyújtás alkalmával az ízesített tepertőt, s így hajtogattam, pihentettem, hajtogattam, pihentettem.
Szerintem sokkal finomabb lett így - érdemes kipróbálni, ha van ráérős idő :-)
Hajtogatott tepertős pogácsa
Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 kis pohár (175 g) kefír
- 1 tojás
- 1 kk. cukor
- 2,5 friss élesztő
- 25 dkg darált sertéstepertő
- 2 tk. só
- őrölt bors
- tetejére 1 tojás
A kefírt meglangyosítjuk. Beletördeljük
az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy kevés lisztet, és langyos helyen
hagyjuk, hogy felhabosodjon.
A lisztet tálba szitáljuk,
belekanalazzuk az élesztős kefírt, beleütjük a tojást, és rugalmas tésztát
dagasztunk, melyet langyos helyen, letakarva duplájára kelesztünk.
Míg a tészta kel, a tepertőt
ízesítjük sóval és borssal.
A megkelt tésztát lisztezett
munkalapra borítjuk, kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és megkenjük az ízesített
tepertőkrémmel, és hajtogatunk: felső harmadot be középre, alsó harmadot fel
középre. A tésztacsík bal harmadát be középre, végül a jobb harmadát is be
középre – egy dundi tésztacsomagot kell kapnunk végeredményül.
Konyharuhával letakarva 20
percig pihentetjük, majd a nyújtást és hajtogatást még egyszer megismételjük.
Újabb 20 perc pihentetés után
a tésztát nem túl vékonyra kinyújtjuk. Tetejét éles késsel bekockázzuk, és
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy minél kevesebb „szabáshulladék”
keletkezzen.
A sütőt előmelegítjük 180
fokra.
A pogácsákat sütőpapírral
bélelt tepsire ültetjük, és míg a sütő melegszik, hagyjuk újrakelni őket.
Tetejüket lekenjük felvert
tojással, és az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.