Kalács-sütő idő van...
Ha már kihevertétek a beiglit, próbáljátok ki ezt az almás-diós tölteléket a puha kalácsba, illatozzon a lakás!
Almás-diós babka
Elkészítési idő: 2,5 óra
Hozzávalók a kalácshoz:
- 1 dl tejszín (állati, 30%-os)
- 1-1,5 dl tej
- 1 tojás sárgája
- 30 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 csapott ek. (por)cukor
- 1 mk. só
A töltelékhez:
- 1 közepes alma
- 15 dkg dió
- 10 dkg cukor
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
A tetejére:
- 1 tojás
A tejszínt és a tejet tálkába
öntjük, s meglangyosítjuk.
A langyos tejszínes tejbe
tördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot s egy kevés lisztet a 30 dkg-ból.
Hagyjuk, hogy felhabosodjon.
A lisztet tálba szitáljuk,
hozzáadjuk a tojás sárgáját, a sót, majd a felfutott élesztőt, és sima tésztát
dagasztunk belőle, és langyos helyen, konyharuhával letakarva duplájára
kelesztjük.
Míg a tészta kel, elkészítjük
a tölteléket: a diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral, fahéjjal, s
hozzáadjuk a hámozott, finomra reszelt almát. Takaréklángon összeforrósítjuk a
diós-almás keveréket, s hagyjuk, hogy az esetlegesen keletkező levét elfője. Ha
nagyon híg, adjunk hozzá még darált diót vagy kevés zsemlemorzsát.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor a tészta megkelt,
lisztezett munkalapon kb. 30x20 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, s egyenletesen
elosztjuk rajta a diótölteléket. Feltekerjük, mint egy beiglit.
Az így kapott tekercset éles
késsel hosszában kettévágjuk, majd a két fél tésztahurkát töltelékkel mindig
felfelé nézve szorosan összefonjuk.
Egy 10x30 cm-es hasábformát
béleljünk ki sütőpapírral, és óvatosan emeljük bele a kalácsot.
Langyos helyen
hagyjuk kelni 30 percig.
A tetejét kenjük le egy felvert tojással, majd 180
fokosra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.