A klasszikus sajtos makaróni zöldbabbal és pici hússal bővített átirata - hétköznapi gyors!
Zöldbabos-sajtos tészta
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 25 dkg darált hús
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 4-5 dl tej
- 15-20 dkg sajt (lehetőleg valami karakteresebb ízvilágú legyen)
- 25 dkg zöldbab
- 30 dkg tetszőleges formájú száraztészta
- só, bors
- 5 dkg héj nélküli tökmag (elhagyható)
A tésztát a szokott módon,
lobogó, sós vízben al dente-re (fogkemény) főzzük, leszűrjük, melegen tartjuk.
A füstölt szalonnát vékony
csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Megpirítjuk rajta a finomra vágott
vöröshagymát, hozzáadjuk a darált húst, élénk tűzön fehéredésig kevergetjük.
Beletesszük a zöldbabot (ha
fagyasztott, fagyosan), ízesítjük sóval és borssal, s takaréklángon, fedő alatt
puhára pároljuk.
A vajat megolvasztjuk, halvány
színűre pirítjuk benne a lisztet, majd apránként felöntjük tejjel, és sűrű
mártássá főzzük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, sóval, borssal ízesítjük.
A melegen tartott tésztát összeforgatjuk
a zöldbabos-darált húsos raguval és a sajtmártással.
Egy jénait kivajazunk, belesimítjuk
a sajtos-zöldbabos tésztát, tetejét megszórjuk tökmaggal, és 180 fokos sütőben kb.
20-25 percig sütjük.