Blogszületésnap - szám szerint a 11. (!) - egy pofonegyszerű, álomfinom desszerttel...
Köszönöm kedves Olvasóim :-)
Narancsos-trüffelkrémes
piskótarolád
Elkészítési idő: 60 perc + 2-3
óra hűtés
Hozzávalók a piskótához:
- 4 tojás
- 4 ek cukor
- 4 ek liszt
- csipet só
- 1 késhegynyi sütőpor
A trüffelkrémhez:
- 2 dl habtejszín (állati eredetű, 30%-os)
- 20 dkg étcsokoládé
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 1 ek méz
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
A krémmel kezdjük, mert hűlnie
kell.
A tejszínt felforrósítjuk, de nem
forraljuk. Beletördeljük a csokoládét, s a mézzel és a fahéjjal együtt sima,
fényes krémmé keverjük, majd beledolgozzuk az apróra vágott narancshéj csaknem
egészét – egy keveset hagyjunk meg díszítésnek.
Vízfürdőben langyosra hűtjük,
majd hűtőbe tesszük 2-3 órára dermedni, sűrűsödni.
Míg a krém hűl, elkészítjük a
piskótát.
A tojásokat kettéválasztjuk. A
fehérjéket kemény habbá verjük a cukorral. Egyesével hozzáadjuk a
tojássárgákat, folyamatosan dolgozva a kézi vagy gépi habverővel, végül két
részletben, immár fakanálra vagy spatulára váltva beledolgozzuk a sütőporral
összeszitált lisztet is, vigyázva, minél kevésbé törjön össze a habos tészta.
Sütőpapírral bélelt gáztepsibe
simítjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Még forrón feltekerjük, s hagyjuk
langyosra hűlni.
Ha a krém megszilárdult,
robotgéppel lazítsuk fel habosra, levegősre.
A kihűlt piskótatekercsről húzzuk
le a sütőpapírt, kenjük meg a krém kb. ¾ részével, majd tekerjük fel.
A maradék krémmel vonjuk be
kívülről a roládot, tetejét szórjuk meg a félretett narancshéj-kockákkal.
Tegyük hűtőbe 30 percre, majd
éles késsel szeleteljük fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.