Ötvös Zsuzsi kapros-túrós pitéjét már többször sütöttem, fantasztikusan finom...
Ezt a tökéletes receptet hangoltam át sósra: szalonnával, uborkával - de nem árultam el a kóstoló közönségnek, volt is nagy meglepetés :-)))
Langyosan is, hidegen is nagyon finom!
Szalonnás, uborkás túrós lepény
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (vagy hagyományos finomliszt)
- 15 dkg vaj
- 1 cs szárított élesztő
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- frissen őrölt bors
- 3-4 púpos ek tejföl
A töltelékhez:
- 75 dkg túró
- 2 tojás sárgája
- 3 tojás fehérje
- 5 dkg vaj
- 3 ek zabpehely
- 25 dkg kockázott bacon/füstölt sonka
- 1 db nagyobb méretű csemegeuborka
- só és bors
A tetejére:
- 1 ek tejföl
- 1 tojás sárgája
A lisztet összekeverjük a sóval,
cukorral, szárított élesztővel és a borssal. Elmorzsoljuk benne a hideg vajat,
majd annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól formázható, jól nyújtható tésztát
kapjunk.
Sütőpapírral bélelt, kb. 35x25
cm-es tepsibe nyújtuk.
A töltelékhez először élénk tűzön
ropogósra sütjük a baconszalonnát, majd szűrőkanállal papírtörlőre szedjük a
ropogós kis falatokat, s hagyjuk langyosra hűlni.
Míg a szalonna hűl, a túrót
összekeverjük 2 tojás sárgájával, a puha vajjal, sóval, borssal, a
zabpehellyel, s a finomra reszelt csemegeuborkával, valamint a kisütött
szalonnadarabokkal.
A sóval bánjunk óvatosan, a
szalonna is sós!
A tojások fehérjét verjük kemény
habbá, 2-3 részletben óvatosan forgassuk a szalonnás túróhoz, majd simítsuk a
tepsibe nyújtott tészta tetejére.
Az egy evőkanálnyi tejfölt
keverjük simára a tojás sárgájával, s kenőecset segítségével egyenletesen
vonjuk be a túrótöltelék tetejét.
180 fokosra előmelegített sütőben
kb. 60 percig sütjük, míg a teteje halvány aranybarna nem lesz.
Langyosra hűlve, kockákra vágva
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.