2019. február 2., szombat

Szalonnás, uborkás túrós lepény


Ötvös Zsuzsi kapros-túrós pitéjét már többször sütöttem, fantasztikusan finom...

Ezt a tökéletes receptet hangoltam át sósra: szalonnával, uborkával - de nem árultam el a kóstoló közönségnek, volt is nagy meglepetés :-)))

Langyosan is, hidegen is nagyon finom!








Szalonnás, uborkás túrós lepény

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (vagy hagyományos finomliszt)
  • 15 dkg vaj
  • 1 cs szárított élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • frissen őrölt bors
  • 3-4 púpos ek tejföl


A töltelékhez:
  • 75 dkg túró
  • 2 tojás sárgája
  • 3 tojás fehérje
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek zabpehely
  • 25 dkg kockázott bacon/füstölt sonka
  • 1 db nagyobb méretű csemegeuborka
  • só és bors


A tetejére:
  • 1 ek tejföl
  • 1 tojás sárgája


A lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, szárított élesztővel és a borssal. Elmorzsoljuk benne a hideg vajat, majd annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól formázható, jól nyújtható tésztát kapjunk.

Sütőpapírral bélelt, kb. 35x25 cm-es tepsibe nyújtuk.

A töltelékhez először élénk tűzön ropogósra sütjük a baconszalonnát, majd szűrőkanállal papírtörlőre szedjük a ropogós kis falatokat, s hagyjuk langyosra hűlni.

Míg a szalonna hűl, a túrót összekeverjük 2 tojás sárgájával, a puha vajjal, sóval, borssal, a zabpehellyel, s a finomra reszelt csemegeuborkával, valamint a kisütött szalonnadarabokkal.

A sóval bánjunk óvatosan, a szalonna is sós!

A tojások fehérjét verjük kemény habbá, 2-3 részletben óvatosan forgassuk a szalonnás túróhoz, majd simítsuk a tepsibe nyújtott tészta tetejére.

Az egy evőkanálnyi tejfölt keverjük simára a tojás sárgájával, s kenőecset segítségével egyenletesen vonjuk be a túrótöltelék tetejét.

180 fokosra előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük, míg a teteje halvány aranybarna nem lesz.

Langyosra hűlve, kockákra vágva tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.