Tavaszt idéző ízű, mégis tartalmas, melengető leves.
Ezzel igazán meg lehet szeretni a "finomfőzeléket"!
Fehérboros-tejszínes „finomfőzelék”
leves buggyantott tojással
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
- 1 ek kacsazsír
- 1 fej vöröshagyma
- 3 közepes szál sárgarépa
- 45 dkg zöldborsó (szezonon kívül fagyasztott)
- 1 kisebb krumpli
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1-1,5 dl fehérbor
- 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
- 1 púpos tk. étkezési keményítő
- só, bors
- 1 mk. cukor
- 4 tojás
A galuskához:
- 1 tojás
- 2-3 ek liszt
- csipet só
A vöröshagymát finomra vágjuk, s
puhára pároljuk a kacsazsírban. Hozzáadjuk az apróra kockázott, tisztított
sárgarépát és krumplit, a zöldborsót (ha fagyasztott, fagyosan!), felöntjük
vízzel vagy alaplével, valamint a fehérborral, és puhára főzzük.
Ízesítjük sóval, borssal, pici
cukorral.
Ha a zöldségek megpuhultak, egy
merőkanál segítségével óvatosan, egyesével belecsúsztatjuk a tojásokat a
levesbe, s kevergetés nélkül hagyjuk megszilárdulni 5-6 perc alatt.
A galuskához elhabarjuk a tojást,
sózzuk, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy, de nem folyós állagú tésztát
kapjunk (a liszt mennyisége a tojás nagyságától függ majd).
Teáskanállal vagy
galuskaszaggatóval a levesbe szaggatjuk.
A keményítőt kevés hideg vízzel,
majd a tejszínnel simára keverjük, a forró levesbe csurgatjuk.
Egyet forralunk rajta, s a végén
adjuk hozzá a finomra vágott petrezselyemzöldet, hogy friss aromája
megmaradjon.
Forrón tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.