A 10.! A tizedik!
Kedves régi és új Olvasóim, köszönöm az évek óta tartó figyelmeteket, a kedves visszajelzéseket, kérdéseket!
Mit szólnátok így ünnepek után egy sütés nélküli édességhez?
A sokak által ismert gesztenyetekercs, amit a saját szájízünkre szabtam: radikálisan lecsökkentettem a cukor mennyiségét, és az édes ízt presszókávéval ellensúlyoztam.
Sokszor készült már az elmúlt évek alatt, most érte meg először a fotózást :-)))
Gesztenyés tekercs
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 2 db, kb. 25 cm-es
rúdhoz:
- 25 dkg darált keksz
- 5 dkg porcukor
- 15 dkg puha vaj
- 2 ek kókuszreszelék
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 tk rumaroma
- 0,5 dl főzött kávé
A töltelékhez:
- 25 dkg gesztenyepüré
- 10 dkg puha vaj
- 1 tk rumaroma
A bevonáshoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 ek olaj
A darált kekszben elvegyítjük a
porcukrot, a kókuszreszeléket, a kakaóport, majd jól formázható, de nem túl
lágy tésztává gyúrjuk a puha vajjal és a kávéval, s rumaromával ízesítjük.
Ha nem állna össze, morzsalékos,
apránként adjunk még hozzá kávét.
A tésztát két egyenlő részre
osztjuk, s mindkét darabot folpack között kb. 25x15 cm nagyságú téglalappá
nyújtjuk.
Ha folpack között nyújtjuk a
tésztát, nem kell „alálisztezni”, nem ragad a nyújtófára, s töltés után az alsó
folpack segítségével könnyedén fel is tudjuk göngyölni.
A felolvasztott gesztenyepürét
habosra keverjük a puha vajjal és a rumaromával, majd két egyenlő adagra osztva
egyenletesen elkenjük a két kinyújtott kekszes alapon úgy, hogy az egyik
hosszanti szélén maradjon üresen egy ujjnyi rész.
Hosszabbik oldalánál kezdve
óvatosan, a folpack segítségével feltekerjük, mint egy beiglit, majd tálcára
emeljük.
A csokoládét összetörjük,
hozzáadjuk az olajat, s gőz fölött vagy mikróban (500 W-on 2-3 perc, félidőben
átkeverve) megolvasztjuk.
Egy kenőecset segítségével
egyenletesen bevonjuk a csokoládéval a gesztenyés tekercseket, majd hagyjuk
megszilárdulni.
Tartsuk hűtőben az így
elkészített tekercseket, de fogyasztás előtt 15 perccel vegyük ki, hogy a benne
lévő vaj kissé lágyuljon, s éles késsel így könnyen szeletelhető válik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.