2018. december 27., csütörtök

Blogszületésnap!


A 10.! A tizedik!

Kedves régi és új Olvasóim, köszönöm az évek óta tartó figyelmeteket, a kedves visszajelzéseket, kérdéseket! 

Mit szólnátok így ünnepek után egy sütés nélküli édességhez?

A sokak által ismert gesztenyetekercs, amit a saját szájízünkre szabtam: radikálisan lecsökkentettem a cukor mennyiségét, és az édes ízt presszókávéval ellensúlyoztam.

Sokszor készült már az elmúlt évek alatt, most érte meg először a fotózást :-)))




Gesztenyés tekercs

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók 2 db, kb. 25 cm-es rúdhoz:

  • 25 dkg darált keksz
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 2 ek kókuszreszelék
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk rumaroma
  • 0,5 dl főzött kávé


A töltelékhez:
  • 25 dkg gesztenyepüré
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 tk rumaroma


A bevonáshoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 ek olaj


A darált kekszben elvegyítjük a porcukrot, a kókuszreszeléket, a kakaóport, majd jól formázható, de nem túl lágy tésztává gyúrjuk a puha vajjal és a kávéval, s rumaromával ízesítjük.

Ha nem állna össze, morzsalékos, apránként adjunk még hozzá kávét.

A tésztát két egyenlő részre osztjuk, s mindkét darabot folpack között kb. 25x15 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk.

Ha folpack között nyújtjuk a tésztát, nem kell „alálisztezni”, nem ragad a nyújtófára, s töltés után az alsó folpack segítségével könnyedén fel is tudjuk göngyölni.

A felolvasztott gesztenyepürét habosra keverjük a puha vajjal és a rumaromával, majd két egyenlő adagra osztva egyenletesen elkenjük a két kinyújtott kekszes alapon úgy, hogy az egyik hosszanti szélén maradjon üresen egy ujjnyi rész.

Hosszabbik oldalánál kezdve óvatosan, a folpack segítségével feltekerjük, mint egy beiglit, majd tálcára emeljük.

A csokoládét összetörjük, hozzáadjuk az olajat, s gőz fölött vagy mikróban (500 W-on 2-3 perc, félidőben átkeverve) megolvasztjuk.

Egy kenőecset segítségével egyenletesen bevonjuk a csokoládéval a gesztenyés tekercseket, majd hagyjuk megszilárdulni.

Tartsuk hűtőben az így elkészített tekercseket, de fogyasztás előtt 15 perccel vegyük ki, hogy a benne lévő vaj kissé lágyuljon, s éles késsel így könnyen szeletelhető válik.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.