A régi sütőtökös, csokis kalácstésztám szilvalekvárral töltve, buktaként kisütve.
Nagyon jó volt...
A sütőtök miatt nem csak a színe lett gyönyörű, de másnap is friss, finom volt.
Én itt most kapcsos tortaformában sütöttem meg a kis labdákat, s a maradék tésztából egyszerű brióst fontam, de természetesen a tészta egészéből készülhet bukta, tortaforma helyett nagy tepsiben sütve.
Sütőtökös, szilvalekváros bukta
Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók:
- 1 db L-es méretű tojás
- 10 dkg sült sütőtök püré
- 1 pohár natúr joghurt/kefír (175 g)
- 5 dkg méz
- 45-50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő/1 cs. szárított élesztő
- 1 mk mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só
A töltelékbe:
- sűrű, házi szilvalekvár
A tetejére:
- 1 tojás
A joghurtot/kefírt
meglangyosítjuk, feloldjuk benne a mézet és az élesztőt, és hagyjuk, hogy
felhabosodjon.
A lisztet tálba szitáljuk,
hozzáadjuk a tojást, a csipet sót, a mézeskalács fűszert, a villával összetört
sütőtök pürét, s a felfutott élesztőt, és rugalmas tésztát dagasztunk.
Konyharuhával letakarjuk, és
langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, lisztezett
munkalapra borítjuk, és ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk.
7-8 db 10x10 cm-es négyzetet
vágunk a tésztából, s mindegyik közepére egy nagy adag szilvalekvárt teszünk.
A szemben lévő sarkait átlósan,
majd az éleit is összecsippentjük, és illesztett felével lefelé sütőpapírral
bélelt kapcsos tortaformába rakosgatjuk egymás mellé, 7-8 db fér el egy 22
cm-es formában egymáshoz nem túl szorosan.
Letakarjuk konyharuhával, és 20
percig langyos helyen pihentetjük.
Míg a tészta kel, a sütőt
előmelegítjük 180 fokra.
A bukták tetejét lekenjük felvert
tojással, és kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Másnap is nagyon finom, friss a
tésztában lévő sütőtöknek köszönhetően!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.