2018. november 24., szombat

Sütőtökös, szilvalekváros bukta



A régi sütőtökös, csokis kalácstésztám szilvalekvárral töltve, buktaként kisütve.

Nagyon jó volt...

A sütőtök miatt nem csak a színe lett gyönyörű, de másnap is friss, finom volt.

Én itt most kapcsos tortaformában sütöttem meg a kis labdákat, s a maradék tésztából egyszerű brióst fontam, de természetesen a tészta egészéből készülhet bukta, tortaforma helyett nagy tepsiben sütve.






Sütőtökös, szilvalekváros bukta

Elkészítési idő: 3 óra

Hozzávalók:

  • 1 db L-es méretű tojás
  • 10 dkg sült sütőtök püré
  • 1 pohár natúr joghurt/kefír (175 g)
  • 5 dkg méz
  • 45-50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő/1 cs. szárított élesztő
  • 1 mk mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet só


A töltelékbe:
  • sűrű, házi szilvalekvár


A tetejére:

  • 1 tojás


A joghurtot/kefírt meglangyosítjuk, feloldjuk benne a mézet és az élesztőt, és hagyjuk, hogy felhabosodjon.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a csipet sót, a mézeskalács fűszert, a villával összetört sütőtök pürét, s a felfutott élesztőt, és rugalmas tésztát dagasztunk.

Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk.

7-8 db 10x10 cm-es négyzetet vágunk a tésztából, s mindegyik közepére egy nagy adag szilvalekvárt teszünk.

A szemben lévő sarkait átlósan, majd az éleit is összecsippentjük, és illesztett felével lefelé sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába rakosgatjuk egymás mellé, 7-8 db fér el egy 22 cm-es formában egymáshoz nem túl szorosan.

Letakarjuk konyharuhával, és 20 percig langyos helyen pihentetjük.

Míg a tészta kel, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A bukták tetejét lekenjük felvert tojással, és kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Másnap is nagyon finom, friss a tésztában lévő sütőtöknek köszönhetően!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.