2018. november 28., szerda

Almás-brokkolis csirkeragu



Hétköznapi - és milyen finom! - gyors :-)

Ajánlom!





Almás-brokkolis csirkeragu

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 1 ek kacsazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg csirkemell filé
  • 30 dkg brokkoli
  • 2-3 db alma
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk étkezési keményítő
  • só és bors
  • frissen őrölt szerecsendió


A kacsazsíron puhára pároljuk a vékony karikákra vágott, megtisztított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a falatnyi kockákra vágott csirkemellet is, s erős tűzön kevergetve fehéredésig sütjük.

Az energiát takarékra állítjuk, és saját levében, fedő alatt puhára pároljuk a húst.

A brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, s a megpuhult csirkehúshoz adjuk.

Az almát megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk, és a brokkolis csirkéhez keverjük.

Néhány percig együtt pároljuk, az alma maradjon roppanós.

A keményítőt kevés hideg vízzel, majd a tejszínnel simára keverjük, a raguhoz csurgatjuk, kiforraljuk.

Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, s azon forrón, tetszőleges körettel tálaljuk.




2018. november 24., szombat

Sütőtökös, szilvalekváros bukta



A régi sütőtökös, csokis kalácstésztám szilvalekvárral töltve, buktaként kisütve.

Nagyon jó volt...

A sütőtök miatt nem csak a színe lett gyönyörű, de másnap is friss, finom volt.

Én itt most kapcsos tortaformában sütöttem meg a kis labdákat, s a maradék tésztából egyszerű brióst fontam, de természetesen a tészta egészéből készülhet bukta, tortaforma helyett nagy tepsiben sütve.






Sütőtökös, szilvalekváros bukta

Elkészítési idő: 3 óra

Hozzávalók:

  • 1 db L-es méretű tojás
  • 10 dkg sült sütőtök püré
  • 1 pohár natúr joghurt/kefír (175 g)
  • 5 dkg méz
  • 45-50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő/1 cs. szárított élesztő
  • 1 mk mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet só


A töltelékbe:
  • sűrű, házi szilvalekvár


A tetejére:

  • 1 tojás


A joghurtot/kefírt meglangyosítjuk, feloldjuk benne a mézet és az élesztőt, és hagyjuk, hogy felhabosodjon.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a csipet sót, a mézeskalács fűszert, a villával összetört sütőtök pürét, s a felfutott élesztőt, és rugalmas tésztát dagasztunk.

Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk.

7-8 db 10x10 cm-es négyzetet vágunk a tésztából, s mindegyik közepére egy nagy adag szilvalekvárt teszünk.

A szemben lévő sarkait átlósan, majd az éleit is összecsippentjük, és illesztett felével lefelé sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába rakosgatjuk egymás mellé, 7-8 db fér el egy 22 cm-es formában egymáshoz nem túl szorosan.

Letakarjuk konyharuhával, és 20 percig langyos helyen pihentetjük.

Míg a tészta kel, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A bukták tetejét lekenjük felvert tojással, és kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Másnap is nagyon finom, friss a tésztában lévő sütőtöknek köszönhetően!


2018. november 22., csütörtök

Gombás vagdalt



A fasírt gombával felturbózott új ruhája!

Hagyományos körettel, salátával is nagyon finom, kerülhet főzelék tetejére feltétként (nálunk egy mindközönséges tökfőzeléket dobott fel teljesen), de egy házi burgerben is megállja a helyét!





Gombás vagdalt

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg csiperke gomba
  • 25 dkg darált hús
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2+3 ek nagy szemű zabpehely
  • só és bors


A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon puhára pároljuk.

Míg a hagyma párolódik, a gombát megtisztítjuk, és késes betétű robotgépben vagy éles késsel vágódeszkán durvára vágjuk.

A puha hagymához adjuk, s élénk tűzön addig pároljuk, míg keletkezett levét el nem főtte.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd gyúrjuk össze a darált hússal, sóval, borssal, a finomra vágott petrezselyemzölddel, és 2 evőkanálnyi zabpehellyel.

10 percig pihentetjük.

Az idő letelte után nedves kézzel 8 db pogácsát formálunk a gombás húsmasszából, és a maradék 3 evőkanálnyi zabpehelybe forgatjuk.

Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és közepes energián készre sütjük a fasírtokat.

Papírtörlőre emeljük, hogy a felesleges zsiradékot lecsöpögtessük róla, és frissen, forrón kínáljuk.




2018. november 19., hétfő

Sütőtökös, narancsos puszedli



Sütőtök szezonban :-)

Gyors és könnyű, akár hétköznap este is előadható mutatvány!

Puha, szaftos kis puszedlik, amik napokig frissen maradnak. Tízóraira, uzsonnára, kávé mellé :-)






Sütőtökös, narancsos puszedli

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

  • 22 dkg liszt
  • 1 mk mézeskalács fűszerkeverék
  • fél tk. szódabikarbóna
  • fél tk. sütőpor
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,75 dl étolaj
  • 1 tojás
  • 2 dl sült sütőtök püré
  • 10 dkg kandírozott narancshéj


A sütőtök húsát kikanalazzuk, villával pürésítjük. Hozzáadjuk a cukrot, az olajat, habosra keverjük.

Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a fűszereket, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd a keveréket a cukros sütőtökpürébe forgatjuk.

Végül belekeverjük a kandírozott narancshéjat is.

Sütőpapírral bélelt tepsire egy teáskanál segítségével kis halmokat teszünk a tésztából, és 175 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tároljuk fémdobozban.




EZ a sütőtökös-csokis keksz kissé átdolgozva