Sörben sütni nagy királyság szerintem, az a plusz íz teljesen elvarázsolja a puhuló húst.
Ennek a dagadónak is kifejezetten jót tett a sörfürdő :-)
Frissen, tetszőleges körettel is nagyon finom, mehet főzelék tetejére, de teljesen hidegre hűlten, vékonyan szelve, akár hidegtál részeként is megállja a helyét!
Kolbászhússal
töltött, sörben sült dagadó
Elkészítési
idő: 150 perc
Hozzávalók:
- 1 kg dagadó
- 40 dkg sütnivaló kolbász
- 1 szelet kenyér/1 zsemle
- 3 főtt tojás
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 ek mustár
- só és bors
- 5 dl sör
A
dagadót hentessel szúrassuk fel, kívül-belül sózzuk be, s tegyük félre, míg
elkészítjük a tölteléket.
A
kenyeret/zsemlét áztassuk be vízbe vagy tejbe, majd alaposan facsarjuk ki.
A
sütnivaló kolbászt nyomjuk ki a bőréből, adjuk hozzá a kifacsart
kenyeret/zsemlét, a villával összetört főtt tojásokat, a finomra vágott
petrezselyemzöldet.
Ízesítsük
mustárral, borssal, s ha szükséges, sóval – a kolbászhús önmagában ízes, finom,
óvatosan a sóval!
Egyenletesen
betöltjük a dagadó belsejébe, ne túl feszesre, hogy sülés közben ne repedjen
szét a hús.
A nyílást hústűvel vagy cérnával zárjuk le, tegyük a dagadót
tepsibe.
Öntsük
alá a sört, majd zárjuk le szorosan a tepsit alufóliával, s 200 fokos sütőben
süssük kb. 1 órán át teljesen puhára.
A
fóliát levéve végül süssük szép pirosra a dagadó felületét.
Óvatosan
emeljük át egy tálra, könnyedén borítsuk le fóliával, s hagyjuk pihenni
legalább 15 percig, utána éles késsel szeleteljük nem túl vékony szeletekre.