Ritkán levesezünk, de ha igen, akkor az jellemzően a sűrű leves kategória.
Ahogy ez is: sűrű, mégsem nehéz, az almától és édesburgonyától édeskés, a tárkonytól pikáns, a tejszíntől selymes.
Finom volt!
Tárkonyos,
édesburgonyás húsgombócleves
Elkészítési
idő: 60 perc
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kicsi fej lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg darált hús (sertés vagy sertés-marha vegyesen)
- 30 dkg édesburgonya (vagy szezonjában sütőtök)
- 2 közepes nagyságú, édeskés alma
- 5 dkg bulgur
- 2 dl habtejszín (állati eredetű, 30%-os)
- só és bors
- morzsolt tárkony
A
darált húst ízesítjük zúzott fokhagymával, finomra reszelt lila hagymával,
sóval és borssal, alaposan összegyúrjuk, és apró dió nagyságú gombócokat
formálunk belőle vizes kézzel.
A
vöröshagymát megtisztítjuk, kevés olajon puhára pároljuk, majd felöntjük vízzel
vagy alaplével.
Ha forr, beletesszük a húsgombócokat, s 10-15 percig csendes
forrásban tartva főzzük.
Ezt
követően hozzáadjuk a meghámozott, nagyobb kockákra vágott édesburgonyát (vagy szezonjában sütőtököt), az átmosott, lecsepegtetett bulgurt, s további 10 percig főzzük.
A
főzés végén adjuk csak hozzá a megmosott, hámozás nélkül kockákra vágott almát.
Vékony
sugárban belecsurgatjuk a tejszínt, sóval, borssal, ízlés szerinti mennyiségű
tárkonnyal ízesítjük, s 1-2 perc alatt kiforraljuk.
A
bulgur sok folyadékot felvesz, a főzés végén tudjuk beállítani a levesünk
sűrűségét.
Azon
forrón, puha kenyérrel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.