2018. augusztus 19., vasárnap

Kapros-túrós pogácsa



- Húúúúúúúú, de jó ez a pogácsa! Hol szerezted?
- Én sütöttem...
- Nnnnnnnnna, ez az igazi pogácsa! Eszek is még egyet...


Ez a párbeszéd zajlott le közöttünk a friss pogácsák felett :-))

Az utóbbi idők legjobb pogácsája lett, langyosan abbahagyhatatlan, de a túrónak köszönhetően másnap is friss, finom!

Az új kenyér ünnepére próbáljátok ki nyugodtan!





Kapros-túrós pogácsa


Elkészítési idő: 120 perc + 2-3 óra hűtés

Hozzávalók 2 tepsi pogácsához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 20 dkg zsír/25 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő/1 cs. szárított élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2 tk szárított kapor/1 csokor friss kapor finomra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 1 mk őrölt bors


A tetejére:
  • 1 tojás fehérje
  • 10 dkg reszelt sajt
 
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, feloldjuk az élesztőt, és langyos helyen hagyjuk felhabosodni.

Mély tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a túrót, a zsírt vagy a vajat, az egész tojást és a másik tojás sárgáját, majd belekeverjük a felfutott élesztőt is. Ízesítjük sóval, borssal, a zúzott fokhagymával és a kaporral.

A tejfölt apránként adagoljuk hozzá, a végleges mennyiség függ a tojás nagyságától és a túró lágyságától, savósságától.

Rugalmas, sima tésztát dagasztunk, majd a tálat lefedve a tésztát hűtőbe tesszük pihenni 2-3 órára, de akár egész éjszakára is.

A pihentetett, hűtőhideg tésztát lisztezett munkalapon kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk és hajtogatjuk: felső harmadát be középre, alsó harmadát be középre. Bal szélső harmadát be középre, jobb szélső harmadát be középre – egy dundi tésztacsomagot kell kapnunk.

Letakarjuk egy konyharuhával, 20 percig pihentetjük, majd a nyújtást-hajtogást-pihentetést még egyszer megismételjük.

A kétszer hajtogatott, pihentetett tésztát kb. másfél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és nem túl kicsi átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy üvegpohárral kiszaggatjuk a pogácsákat.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, egymáshoz ne túl közel, s újabb 20 percig pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A pogácsák tetejét lekenjük a tojás fehérjével,  mindegyikre 1-1 csipet reszelt sajtot teszünk, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.