- Húúúúúúúú, de jó ez a pogácsa! Hol szerezted?
- Én sütöttem...
- Nnnnnnnnna, ez az igazi pogácsa! Eszek is még egyet...
Ez a párbeszéd zajlott le közöttünk a friss pogácsák felett :-))
Az utóbbi idők legjobb pogácsája lett, langyosan abbahagyhatatlan, de a túrónak köszönhetően másnap is friss, finom!
Az új kenyér ünnepére próbáljátok ki nyugodtan!
Kapros-túrós
pogácsa
Elkészítési
idő: 120 perc + 2-3 óra hűtés
Hozzávalók 2 tepsi pogácsához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 20 dkg zsír/25 dkg vaj
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő/1 cs. szárított élesztő
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 2 tk szárított kapor/1 csokor friss kapor finomra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 1 mk őrölt bors
A
tetejére:
- 1 tojás fehérje
- 10 dkg reszelt sajt
A
tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, feloldjuk az élesztőt, és
langyos helyen hagyjuk felhabosodni.
Mély
tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a túrót, a zsírt vagy a vajat, az egész
tojást és a másik tojás sárgáját, majd belekeverjük a felfutott élesztőt is.
Ízesítjük sóval, borssal, a zúzott fokhagymával és a kaporral.
A
tejfölt apránként adagoljuk hozzá, a végleges mennyiség függ a tojás
nagyságától és a túró lágyságától, savósságától.
Rugalmas,
sima tésztát dagasztunk, majd a tálat lefedve a tésztát hűtőbe tesszük pihenni
2-3 órára, de akár egész éjszakára is.
A
pihentetett, hűtőhideg tésztát lisztezett munkalapon kisujjnyi vastagságúra
nyújtjuk és hajtogatjuk: felső harmadát be középre, alsó harmadát be középre.
Bal szélső harmadát be középre, jobb szélső harmadát be középre – egy dundi
tésztacsomagot kell kapnunk.
Letakarjuk
egy konyharuhával, 20 percig pihentetjük, majd a nyújtást-hajtogást-pihentetést
még egyszer megismételjük.
A
kétszer hajtogatott, pihentetett tésztát kb. másfél ujjnyi vastagságúra
nyújtjuk, és nem túl kicsi átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy üvegpohárral
kiszaggatjuk a pogácsákat.
Sütőpapírral
borított tepsire ültetjük őket, egymáshoz ne túl közel, s újabb 20 percig
pihentetjük.
A
sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A
pogácsák tetejét lekenjük a tojás fehérjével,
mindegyikre 1-1 csipet reszelt sajtot teszünk, majd az előmelegített
sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.