Ha itt a padlizsán-, paradicsom- és paprikaszezon, akkor bizony itt a zakuszka-szezon is!
Ez egy gyors, frissen fogyasztandó adagra szóló recept, aki viszont szeretné ezeket az ízeket télen is élvezni, ITT megtalálja, hogyan készül az eredeti zakuszka!
A krém mehet szendvicsre, pizzára, húsok mellé mártásként, de húst vagy májat is süthetünk benne, sőt tésztaszószként is remek, csak a fantázia szab határt a felhasználásának :-)
Gyors zakuszka
Elkészítési
idő: 60 perc
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes méretű padlizsán
- 4 db közepes méretű paradicsom
- 4 db kápia paprika
- só és bors
- 1 tk méz
- olaj
A padlizsánt
megmossuk, hosszábban kettévágjuk, húsát éles késsel átlósan bevágjuk,
megsózzuk, vágott felével felfelé sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsire
fektetjük.
A hagymákat
megtisztítjuk, a vöröshagymát nem túl vékony cikkekre vágjuk, a fokhagyma
gerezdeket elfelezzük.
A paradicsomot
és a paprikát megmossuk, kicsumázzuk, elnegyedeljük.
Az így
előkészített zöldségeket a padlizsán mellé tesszük a tepsibe, meghintjük sóval,
vékonyan meglocsoljuk olajjal, majd 200 fokos sütőben puhára sütjük a
zöldségeket.
Nem baj, ha
néhol karamellizálódnak is!
Ha a zöldségek
puhára sültek, sütőből kivéve hagyjuk picit hűlni.
A padlizsán
húsát kanalazzuk ki a héjából, tegyük át késes betétű robotgépbe. Adjuk hozzá a
sült hagymákat, paprikát, paradicsomot, majd zúzzuk az egészet nem teljesen
homogén krémmé.
Ízesítsük
sóval, borssal kanálnyi mézzel.
Hűtőben, zárt
üvegben 1 hétig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.