Ha maradt hétvégéről egy darabka sült hús, ami már senkinek sem kell, illetve olyan kevés, hogy abból már nem lakik jól a család - na akkor jöhet ez a pite!
Egyszerű gyúrt tészta a "kérge", serpenyőben sült meg, mint egy palacsinta, a sült hús pedig darálva, tovább ízesítve került bele.
Egy fűszeres, joghurtos-tejfölös mártogatós mellé, és jól fog lakni a család :-)
Húsos serpenyős pite
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók egy 26-28 cm átmérőjű pitéhez:
- 20 dkg liszt
- 1 dl víz
- 1 tk sütőpor
- 1 mk só
- 0,5 dl olaj
A töltelékhez:
- kb. 25-30 dkg maradék sült hús
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk finomra vágott lila hagyma
- 5 dkg reszelt sajt
- 1-2 tk. mustár
- 1-2 ek tejföl
- só és bors
A mártogatóshoz:
- 1 dl tejföl
- 1 dl joghurt
- só és bors
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerinti mennyiségű kapor
A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, hozzáadjuk az olajat, majd apránként a vizet, hogy jól gyúrható, jól nyújtható, közepesen kemény tésztát kapjunk.
Félretesszük, s elkészítjük a tölteléket.
A sült húst ledaráljuk. Ízesítjük a lila hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, s krémmé keverjük a reszelt sajttal, mustárral, tejföllel.
A tésztát kettévágjuk, s lisztezett munkalapon kicsit nagyobb körlappá nyújtjuk mindkét tésztadarabot, mint a serpenyőnk.
Az egyik tésztalapra halmozzuk a töltelék teljes mennyiségét, elosztjuk a felületén egyenletesen úgy, hogy körben a szélén kb. 1 cm tészta üresen maradjon.
Befedjük a másik tésztakoronggal, s villával összenyomkodjuk a széleket.
Szárazon felforrósítjuk a serpenyőt.
A pitét óvatosan átemeljük a munkapultról a serpenyőbe, s közepes energián sütni kezdjük.
Ha az alja és a széle már aranyszínű, s hólyagok jelennek meg rajta, a pitét a serpenyőből előbb egy nagy tányérra csúsztatjuk, majd egy határozott, gyors mozdulattal sületlen felével lefelé a forró serpenyőbe fordítjuk.
Ezt a felét is aranyszínűre sütjük.
Ha készen van, tányérra csúsztatjuk, hűlni hagyjuk egy kicsit, majd éles késsel tortacikk-szerűen szeleteljük.
A mártogatós hozzávalóit egyszerűen összekeverjük, s a piteszeletek mellé kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.