Olyan, de olyan finom házi vajat lehet kapni nálunk a piacon... Nemrégiben aranyérmet is hozott magával egy megmérettetésről!
Nem is volt aztán kérdés, mi készüljön vele, amikor először vásároltam belőle: dán vajas!
Hétvégi pepecselés jöhet?
Egyébként tovább tart leírni, mint elkészíteni, senkit ne riasszon el a pihentetés, hajtogatás, formázgatás! A tésztát előző nap elkészítjük, pihen egy éjszakát a hűtőben, másnap csak nyújtani, hajtogatni, picit pihentetni, újra hajtani-pihentetni, s tölteni kell.
A hajtogatás pár perc, míg a tészta pihen, bármi mást lehet közben csinálni - én pl. megfőztem az ebédet :-)
Az alaptészta íze teljesen semleges, így készülhet belőle sós vagy édes finomság is.
Most a marcipános kifliket fotóztam, de "egy füst alatt" készítettem belőle kakaós csigákat és sajtos kifliket is!
A megadott marcipánmennyiség természetesen az egész tésztamennyiségre vonatkozik!
Marcipános dán vajas kiflik
Elkészítési idő: 90 perc + 1 éjszaka hűtés + sütés
Hozzávalók:
- 0,6 dl langyos víz
- 1,25 dl langyos tej
- 1 tojás
- 35 dkg liszt
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 mk só
- 2,5 dkg cukor
- 25 dkg vaj
A töltelékhez:
- 40 dkg marcipán
A tetejére:
- 1 tojás
- mandulaszirom, mogyorókronant - opcionálisan
A hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben. Ne dolgozzuk szét teljesen, maradjanak meg benne a vajrögök.
A vizet, tejet, tojást összekeverjük, feloldjuk benne az élesztőt.
A vajas liszthez adjuk az élesztős keveréket, a sót, a cukrot, s fakanállal összekeverjük. Furcsa, ragadós, galuskaszerű tésztát kapunk eredményül, ami így jó, ne adjunk hozzá több lisztet!
A tálat takarjuk le műanyag fóliával, s tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap lisztezett munkapultra fordítjuk a tésztát, a tetejét is meghintjük liszttel, s fél cm vastagságúra nyújtjuk.
A következő linken részletes képekkel, szöveggel a hajtogatás technikája és a pihentetés ideje.
A második pihentetés után kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagra. A hideg marcipánt almareszelőn durvára reszeljük, egyenletesen elrendezzük a tészta felületén, majd pizzavágóval/derelyemetszővel/éles késsel háromszögeket vágunk belőle.
A háromszögeket talpuk felől kezdve kiflikké tekerjük, s 20 percig langyos helyen kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, aljában lábaska vízzel.
A kiflik tetejét lekenjük felvert tojással, meghintjük mandulaszirommal/mogyorókrokanttal, s a forró sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Leghamarabb langyosra hűlve kóstolható, s ha marad, a mélyhűtést is jól tűri!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.