2018. május 31., csütörtök

Almás tökfőzelék


Hirtelen ötlet volt almával dúsítani a tökfőzeléket: mire megtisztítottam, kimagoztam, lereszeltem, nagyon kevés lett a tök.

Így jött az alma a képbe, és milyen jól tette!







Almás tökfőzelék

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 közepes nagyságú, zsenge főzőtök
  • 1-2 db alma
  • 2 dl habtejszín (állati eredetű, 30%-os)
  • 1 ek étkezési keményítő
  • só és bors
  • ízlés szerinti mennyiségű kapor



A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, s kevés zsiradékon (olaj, kacsazsír...) puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a meghámozott, kimagozott, szálasra reszelt tököt, s fedő alatt szinte csak saját levében majdnem puhára pároljuk. Ha nagyon elpárologna a leve, nyugodtan öntsünk alá pici vizet.

A főzés végén adjuk hozzá a szintén meghámozott, szálasra reszelt almát, 1-2 percig együtt főzzük.

A keményítőt csöpp hideg vízzel, majd a tejszínnel simára keverjük, az almás főzelékalaphoz adjuk.

Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerinti mennyiségű kaporral fűszerezzük, s 1-2 perc alatt kiforraljuk.

Tetszőleges feltéttel azonnal kínáljuk, de szerintem hidegen is finom lehet!



2018. május 25., péntek

Sárgarépás csirkefasírt


Volt már korábban egy nagyon hasonló csirkefasírt, s most úgy alakult, hogy idő hiányában nem volt lehetőség serpenyőben sütögetésre, így fogtam a kissé átalakított húsmasszát, hasábformába simítottam, s ment a sütőbe.

Ahol felvigyázás nélkül gyönyörűen megsült :-)

Kínálhatjuk frissen, melegen főzelék feltétjeként, teljesen hidegre hűlten viszont nagyon szép vékonyra szelhető, így szendvicsre is kerülhet felvágott, kolbász, stb. helyett!





Sárgarépás csirkefasírt


Elkészítési idő: 60 perc


Hozzávalók:


  • 50 dkg csirkemell filé
  • 1 nagy szál sárgarépa
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma vagy kicsi fej lila hagyma/salotta hagyma
  • 1 dl tejszín (állati eredetű, 30%-os habtejszín)
  • 5 dkg zabpehely
  • só és bors
  • kakukkfű (vagy bármilyen nekünk tetsző zöld fűszer)
  • 1 tk étkezési szódabikarbóna



A csirkemellet ledaráljuk, majd összegyúrjuk a finomra reszelt sárgarépával, a zúzott fokhagymával, a finomra vágott hagymával.

Hozzáadjuk a zabpelyhet, a fűszereket, a szódabikarbónát, végül a tejszínnel jó alaposan összedolgozzuk - a hús és a zabpehely felveszi a tejszínt, nem lesz folyós a húsmassza!

Kb. 10x20 cm-es hasábformát kibélelünk sütőpapírral, vagy kikenünk vajjal és meghintjük zsemlemorzsával, s belesimítjuk a húsmasszát.

200 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, 30 perc után érdemes beleszúrni egy tűt vagy hurkapálcát, tapad-e még rá, teljesen át kell sülnie!

Ha megsült, pihentessük kicsit a formában, majd tálaljuk akár melegen, akár hidegen tetszőleges körettel.



2018. május 22., kedd

Sajtkrémes csiga



Tényleg sűrűn készül nálunk csiga :-)

Ez a villámgyors fajta, amit most az édes csigák után hirtelen felindulásból sósra hangoltam.

Uramatyám, de finom volt... Langyosan szinte már az abbahagyhatatlan kategória, de a túrós tésztának hála, másnap, sőt harmadnap is élvezetesen friss volt!

A töltelékkel úgy játszunk, ahogy akarunk: lehet variálni a sajtokat, ami lehet füstölt, natúr, karakteres ízű vagy valamilyen ízesített is akár. Dúsíthatjuk sonkával. A natúr sajtot lehet fűszerezni fokhagymával, lila hagymával, friss vagy szárított zöld fűszerekkel.

Csak a hűtő/kamra tartalma szab határt, mikor milyen csiga bukkan elő a sütőből!






Sajtkrémes csiga

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók kb. 16 db csigához:



  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 5 ek tej
  • 5 ek olaj
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet só




A töltelékhez:

  • 20 dkg natúr krémsajt vagy 2 tubus ömlesztett sajt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, bors...
  • ... és egyéb ízlés szerinti fűszerek, ízesítők



A túrót simára keverjük sóval, hozzáadjuk a tejet és az olajat, végül a sütőporral összekevert liszttel sima, nem ragadós tésztát gyúrunk.

A túró minőségétől függ: ha a tészta ragad, nyugodtan adjunk hozzá kevés lisztet, ha viszont nem állna össze, tejjel lazítsuk.

A töltelék hozzávalóit egyszerűen összekeverjük egy tálban.

Lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a sajtos töltelékkel.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A feltekerésnél választhatunk. Ha a hosszabbik oldalánál kezdjük, tenyérnyi méretű csigákat kapunk, ha  a rövidebbik oldala felől csavarjuk fel, akkor kb. akkorákat, mint egy pogácsa.

A feltekert tésztát éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Akkor van készen, ha a sajt és a tészta is szemmel láthatóan aranyszínűre sült.

Hagyjuk langyosra hűlni, s utána már fogyasztható is!





2018. május 19., szombat

Almás karalábéfőzelék



A karalábéfőzelék szerethetőbb arca :-)

Almával, tejszínnel, kakukkfűvel - s ha kiskorú nem eszik belőle, egy pici fehérbor is jót tesz neki!





Almás karalábéfőzelék


Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók:


  • 1 ek kacsazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 nagy fej karalábé
  • 1 nagy alma
  • só és bors
  • kakukkfű ízlés szerint
  • 1 csapott ek étkezési keményítő
  • 2 dl tejszín (habtejszín, 30%-os, állati eredetű)



A kacsazsíron puhára pároljuk a vékony karikákra vágott, megtisztított vöröshagymát.

Hozzáadjuk a meghámozott, kicsi kockákra vágott karalábét, pici vizet (esetleg fehérbort) aláöntve puhára pároljuk.

Ha a karalábé megpuhult, hozzáadjuk a zöldséghez hasonló méretűre darabolt almát, fűszerezzük sóval, borssal és kakukkfűvel.

Néhány percig pároljuk, az alma inkább ress maradjon, mint teljesen megpuhuljon.

A keményítőt csomómentesre keverjük a hideg tejszínnel, majd a főzelékbe öntjük, s kiforraljuk.

Tetszőleges feltéttel tálaljuk.



2018. május 17., csütörtök

Kakaós-kókuszos csiga


Sűrűn terítékre kerül nálunk ez a villámgyorsan elkészülő csiga, semmi kelesztés, csak gyúrás, nyújtás, töltés, tekerés, szeletelés, sütés :-)

Jellemzően aznap-másnap el is fogy az összes csiga...

Hirtelen jött ötlettől vezérelve a töltelékbe került egy kis kókuszreszelék is, jelentem, nagyon jól állt neki! 

Bounty-csiga :-)

Próbáljátok ki!




Kakaós-kókuszos csiga

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók kb. 16 db-hoz:



  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg (por)cukor
  • 1 löttyintésnyi vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 0,5 dl tej
  • 5 ek olaj
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet só



A töltelékhez:

10 dkg puha vaj
4 ek (por)cukor
3 ek cukrozatlan kakaópor
3-4 ek kókuszreszelék


A túrót simára keverjük a cukorral, vaníliával, sóval, hozzáadjuk a tejet és az olajat, végül a sütőporral összekevert liszttel sima, nem ragadós tésztát gyúrunk.

A túró minőségétől függ: ha a tészta ragad, nyugodtan adjunk hozzá kevés lisztet, ha viszont nem állna össze, tejjel lazítsuk.

Lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük puha vajjal, meghintjük előbb cukorral, utána a kakaóporral, végül a kókuszreszelékkel.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A feltekerésnél választhatunk. Ha a hosszabbik oldalánál kezdjük, tenyérnyi méretű kis csigákat kapunk, ha  a rövidebbik oldala felől csavarjuk fel, akkor kb. akkorákat, mint amik a boltban, pékségekben kaphatók.

A feltekert tésztát éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A kész csigák teljes kihűlés után remekül tűrik a fagyasztást - már ha marad belőlük.