Hirtelen ötlet volt almával dúsítani a tökfőzeléket: mire megtisztítottam, kimagoztam, lereszeltem, nagyon kevés lett a tök.
Így jött az alma a képbe, és milyen jól tette!
A sárgarépás csirkefasírttal eszegettük.
Almás tökfőzelék
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 közepes nagyságú, zsenge főzőtök
- 1-2 db alma
- 2 dl habtejszín (állati eredetű, 30%-os)
- 1 ek étkezési keményítő
- só és bors
- ízlés szerinti mennyiségű kapor
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, s kevés zsiradékon (olaj, kacsazsír...) puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a meghámozott, kimagozott, szálasra reszelt tököt, s fedő alatt szinte csak saját levében majdnem puhára pároljuk. Ha nagyon elpárologna a leve, nyugodtan öntsünk alá pici vizet.
A főzés végén adjuk hozzá a szintén meghámozott, szálasra reszelt almát, 1-2 percig együtt főzzük.
A keményítőt csöpp hideg vízzel, majd a tejszínnel simára keverjük, az almás főzelékalaphoz adjuk.
Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerinti mennyiségű kaporral fűszerezzük, s 1-2 perc alatt kiforraljuk.
Tetszőleges feltéttel azonnal kínáljuk, de szerintem hidegen is finom lehet!