Még márciusban kétszer is előadtam őkelmét, jók voltak rá a visszajelzések!
Hájas tészta az alapja, ha sikerül friss hájat szereznem, akkor legyártok egy nagy adag tésztát belőle, amit kiporciózok, s fóliába csomagolva megy a mélyhűtőbe.
Felhasználás előtt úgy járok el vele, mint a készen vásárolható leveles tésztával: konyhapulton hagyom kiolvadni, nyújtom, töltöm, sütöm.
Természetesen ez a recept is elkészíthető a kész leveles tésztából :-)
A tölteléke a semleges ízű túró, benne sok fokhagyma, s az éppen kéznél lévő zöld fűszerek. Petrezselyem, kapor, bazsalikom, a most szezonális medvehagyma, épp mi van otthon, vagy épp mit szeretünk.
Két-három fajtánál azért többet ne keverjünk benne össze!
Zöld fűszeres-túrós párnák
Elkészítési idő: 30 perc + sütés
Hozzávalók:
- 50 dkg friss/fagyasztott leveles tészta (esetleg hájas tészta)
- 25 dkg túró
- 10 dkg krémsajt/ömlesztett sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- friss zöld fűszerek apróra vágva tetszés szerint, ebben most kapor és petrezselyem volt
- só és frissen őrölt bors
A tetejére:
- 1 tojás
A leveles tésztát szoba-hőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, majd lisztezett munkalapon kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra.
A túrót villával összetörjük, kikeverjük a krémsajttal/ömlesztett sajttal, ízesítjük a zúzott fokhagymával, finomra vágott zöld fűszerekkel, ízlés szerinti mennyiségű sóval és borssal.
Pizza- vagy derelyevágóval 24 db négyzetet vágunk a tésztából.
Mindegyik négyzet közepére púpozunk a töltelékből, majd félbehajtjuk a négyzeteket, s a széleket villával lenyomkodjuk.
Figyeljünk, hogy mindegyikbe körülbelül azonos mennyiségű töltelék kerüljön.
Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a kis párnákat, tetejüket megkenjük felvert tojással.
220 fokosra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Hagyjuk langyosra hűlni, s utána kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.