Ha hétvégén ennétek valami nem túl bonyolult, mégis nagyon finom, nagyon csokis süteményt...
Lekváros, diós, csokoládés pite
Elkészítési idő: 75 perc + 1 éjszaka hűtés
Hozzávalók:
A pitéhez, egy 26 cm átmérőjű formához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 tk cukor
- 1 tojás
- 1 ek tej
A töltelékhez:
- 6-10 púpos ek sűrű (!) szilvalekvár (vagy egyéb lekvár, de jó sűrű legyen)
- 10 dkg dió
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 dl tejszín (állati eredetű habtejszín, 30%-os)
A hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojást és a tejet, szép sima omlós tésztát gyúrunk belőle.
Azon frissiben vajjal kikent piteformába nyújtjuk, s formával együtt tesszük a hűtőbe pihenni min. 30 percre.
Míg a tészta pihen, egy forró, száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a diót, majd durvára vágjuk.
A pihenőidő letelte után 180 fokosra melegítjük elő a sütőt, a hideg tésztát megszurkáljuk, s kb. 20 perc alatt aranyszínűre, teljesen készre sütjük.
Hagyjuk kihűlni.
Miután kihűlt, a tésztakehelybe kanalazzuk a lekvármennyiség felét, megszórjuk a durvára vágott dióval, végül a maradék lekvárt is elsimítjuk rajta.
A tejszínt felforrósítjuk, de ne forraljuk fel, majd beletördeljük a csokoládét, s ovális habverővel sima, fényes krémmé dolgozzuk.
Hagyjuk kissé hűlni, majd óvatosan a lekváros-diós töltelékre öntjük, a pitét aztán körbe-körbe forgatva, mintha palacsintát sütnénk, egyenletesen elterítjük rajta a csokoládékrémet.
Egy éjszakára tegyük hűtőbe, hogy a csokoládékrém megdermedhessen, másnap egy forró vízbe mártott éles, vékony pengéjű késsel szeleteljük.
Tömény, kiadós!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.