Volt pár éve egy igen jól sikerült fetás-paprikás galette, most ez a töltelék került puha kalácstésztába.
Nagyon jó volt :-)
Fetás-paprikás kalács
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1-1,5 dl tej
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 1 mk só
- 1 tk cukor
- 1/3 kocka friss élesztő
A töltelékhez:
- 10 dkg feta
- 10 dkg sajt
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- só és bors
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 3 ek. olívaolaj
1 dl tejet meglangyosítunk. Elkeverjük benne a cukrot,
beletördeljük az élesztőt, s langyos helyen hagyjuk, hogy felhabosodjon.
Egy tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat,
a tojást, a felhabosodott élesztőt, és rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
A tej mennyiségét a tojás nagysága határozza meg, ha nem
áll össze a tésztánk, apránként adagoljunk hozzá langyos tejet.
A tálat letakarjuk, és meleg helyen kelesszük a tésztát duplájára.
Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a fetát
elmorzsoljuk, összekeverjük a reszelt sajttal, sóval, borssal és a zúzott
fokhagymával. Száraz és morzsalékos, de ne lazítsuk vajjal vagy tejföllel!
A paprikákat megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk,
s kb. 35-40 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és átemeljük egy sütőpapírral bélelt
nagyméretű tepsire.
Felületén elosztjuk a tölteléket úgy, hogy egészen a
tészta szélére is jusson. Körbe-körbe felhajtjuk a tészta szélét, ujjainkkal
kicsit le is nyomkodva, hogy pereme legyen, majd megszórjuk a paprikakockákkal,
s meglocsoljuk olívaolajjal.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, aljában egy lábaska
vízzel.
25-30 perc alatt süssük aranyszínűre a kalácsot, melyet
langyosra hűlve cikkekre vágva kínálunk.