Nagyon kedves hívást kaptam a kóstolóba küldött tortáról: Vikiiiiii, ilyen finom csokitortát még életemben nem ettem!
Tényleg jó volt :-)
A málnazselén viszont másodjára cizellálnék: a málnát átforrósítás után nem passzíroznám át, hanem darabosan hagynám a zselében - valahogy elveszett a málna csodás íze belőle...
A csokihab nekem nem lett mousse-szerű, mint sok helyen láttam (itt, itt és itt) viszont jó tartású, légies, mégis nagyon csokis krémre számítsunk, amihez nagyon kell szerintem valami gyümölcsös kontraszt.
Mondjuk mááááááálna :-)
Málnazselés csokoládétorta
Elkészítési idő: 120 perc + 1
éjszaka hűtés
Hozzávalók:
A piskótához:
(Ladurée - köszönet érte Noéminek)
- 3 tojás
- 7,5 dkg cukor
- 3 dkg liszt
- 2,5 dkg étkezési keményítő
- 1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
A málnazseléhez:
- 35-40 dkg (fagyasztott) málna
- 1-2 ek méz
- 2 dkg zselatin (főzős)
A csokoládéhabhoz:
- 20 dkg étcsokoládé (minél magasabb kakaótartalmú)
- 18 dkg (!) szobahőmérsékletű víz
- jégkockák
A piskótához szétválasztjuk a
tojásokat.
A fehérjéhez adjuk a cukrot, s kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a
sárgájákat, utána több részletben, óvatosan az átszitált lisztet, keményítőt és
kakaóport.
Sütőpapírral bélelt, 22 cm
átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk, és 180 fokosra előmelegített sütőben
kb. 15 perc alatt megsütjük – tűpróba. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Míg a piskóta sül, a málnát egy
lábaskában éppen csak átforrósítjuk, majd szitán áttörjük. 2,5 dl folyadékot
kell kapjunk, ha kevesebb, hígítsuk fel vízzel.
Azon melegen keverjük el benne a
mézet és a zselatint, majd takaréklángon forrósítsuk fel újra – de ne forrjon!
Hagyjuk teljesen, szinte dermedésig hűlni.
A csokoládéhabhoz összetördeljük
a csokoládét, hozzáadjuk a vizet, s egy lábaskában takaréklángon kevergetve
felolvasztjuk.
Ha felolvadt, tegyük át a lábast
egy másik, nagyobb edénybe, melyben víz és sok jégkocka van, a csokoládés lábas
alja érjen bele a jeges vízbe.
Elektromos vagy kézi habverővel habosítsuk
az olvadt csokoládét kb. 10 percig.
Összeállítjuk a tortát: a kihűlt
piskótalapot visszatesszük a tortaformába, körékapcsoljuk az oldalát.
Ráöntjük
a málnazselét, majd rásimítjuk a csokoládéhabot.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük
dermedni.
Forró vízbe mártott, majd megtörölt éles késsel szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.