Töltött mini szendvicsek, amiben a kolbászt akár sonkára vagy finom sajtra is cserélhetjük.
Ilyen időben remek mellé egy bögre forró tea vagy forralt bor!
Kolbászos tojáskrémmel töltött
zsemle
Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 dl víz
- 0,5 dl tejföl
- 12,5 dkg liszt
- 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- (25 dkg hagyományos fehér liszttel is készülhet)
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- ¼ kocka friss élesztő
A töltelékhez:
- 10 dkg túró
- 2 db főtt tojás
- 1 db nyers tojás
- 5 dkg lángolt kolbász
- 1-2 tk (dijoni) mustár
- só és bors
A vizet meglangyosítjuk,
elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, és langyos helyen hagyjuk
felhabosodni.
A liszteket tálba mérjük,
hozzáadjuk a tejfölt, a sót és a felfuttatott élesztőt, és rugalmas tésztát
dagasztunk belőle.
A dagasztótálat konyharuhával
letakarjuk, s a tésztát duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kel, elkészítjük
a tölteléket: a túrót és a főtt tojásokat villával összetörjük. A kolbászt apró
falatokra vágjuk, hozzáadjuk a túrós-tojásos krémhez, és simára keverjük egy
nyers tojással.
Ízesítjük sóval, borssal,
mustárral.
Ha a tészta megkelt,
lisztezett munkalapra borítjuk, s 8 egyforma darabra vágjuk.
Kb. 20 cm átmérőjű körlapokká
nyújtjuk a tésztadarabokat, mindegyik közepére púpos teáskanálnyi tölteléket
halmozunk, majd a tésztát batyuszerűen összezárjuk, a széleket össze is
csipkedjük.
Sütőpapírral borított tepsire
ültetjük a töltött zsemléket úgy, hogy a sima felületük legyen felfelé.
Hagyjuk kelni további 20
percig.
A sütőt melegítsük elő 180
fokra, aljában egy lábaska vízzel.
A zsemléket kenjük le vízzel,
tetejét tetszés szerint megszórhatjuk magvakkal, és 20-25 perc alatt süssük
őket aranybarnára.
Langyosra hűlve fogyasszuk, de
másnap, hidegen is nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.