Ha szívesen bíbelődnétek egy csodás péksüteménnyel :-)
Ha mámorító illatokat szeretnétek a lakásban!
Foszlós, ízes, illatos, s bár nem érte meg, de szerintem a kész, teljesen kihűlt péksütemények remekül fagyaszthatóak!
Sajtos-fokhagymás briós
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók:
- 1,25 dl langyos tej
- 3 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 25-30 dkg liszt
- 1,25 dkg (negyed kocka) élesztő
- 3 dkg cukor
- 1 nagy csipet só
A töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg sajt
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só és bors
A tetejére:
- 1 tojás
A langyos tejben elkeverjük a
cukrot, feloldjuk az élesztőt, és hagyjuk pihenni, míg felhabosodik.
Egy tálba szitáljuk a lisztet,
hozzáadjuk a tojást, a sót, a puha vajat és a felfutott élesztőt, s rugalmas,
puha tésztát dagasztunk belőle.
A tálat letakarjuk egy
konyharuhával, s kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kel, elkészítjük
a tölteléket: a puha vajat összekeverjük a reszelt sajttal, fűszerezzük a
zúzott fokhagymával, sóval és borssal.
Ha a tészta megkelt, lisztezett
munkalapon kb. 3 mm téglalappá nyújtjuk. Gondolatban keresztben elfelezzük:
csak a felénk eső tésztarészt kenjük meg a sajtos krémmel.
Ráhajtjuk a szabadon maradt
tésztafelet, kicsit lenyomkodjuk, majd éles késsel vagy pizzavágóval hosszanti
irányban 5-6 csíkra vágjuk.
A csíkokat saját tengelye
körül spirálisan megtekerjük, majd három ujjunkat összecsippentve rátekerjük
csigaszerűen.
Az így elkészített csigákat
sütőpapírral borított tepsire ültetjük, s 20 percig kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180
fokra, aljában egy lábaska vízzel.
A megkelt csigákat lekenjük
felvert tojással, és az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranyszínűre
sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.