Puha, könnyű, foszlós péksütemény a zserbó alapízeivel.
Tesztelésnek vetettük alá: másnap is csodálatosan friss, finom!
Zserbó csigák
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 16 db kisebb csigához:
- 1,25 dl tej
- 1 tojás
- 3 dkg puha vaj
- 30 dkg liszt
- 1/4 kocka friss élesztő
- 2 ek cukor
- nagy csipet só
A töltelékhez:
- 4-6 nagy evőkanálnyi (házi) sárgabarack lekvár
- 10-15 dkg durvára darált dió (ízlés szerint, ki mennyire szereti diósan)
A tetejére:
- 1 tojás - a kenéshez
A csokicsíkozáshoz:
- 3 dkg étcsokoládé
- 1 tk olaj
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyosan helyen pihentetve hagyjuk felhabosodni.
A lisztet tálba tesszük (szitáljuk), hozzáadjuk a csipet sót, a puha vajat, a tojást, végül a felfutott élesztőt is.
Rugalmas, puha tésztát dagasztunk belőle. Ha esetleg ragadna, apránként tegyünk hozzá lisztet - ez a tojás nagyságától függ.
Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, s kelesszük a tésztát langyos helyen 40 percig.
Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. 40x25 cm nagyságú téglalappá.
Kenjük meg jó vastagon baracklekvárral, s hintsük meg a darált dióval.
Tekerjük fel, mint egy beiglit.
Ha a hosszabbik oldala felől kezdjük tekerni, kisebb, pár harapásnyi csigát kapunk majd, míg ha a rövidebbik oldala felől, akkor egészen nagy tenyérnyi sütemények sülnek ki a végén - mindenki döntse el, milyet szeretne :-)
A feltekert tésztából egy nagyon éles késsel 2-2,5 cm vastag csigákat vágunk.
Egy nagy méretű tepsit (gáztepsit) kibélelünk sütőpapírral, és vágott felükkel lefelé egymás mellé fektetjük a csigákat.
Tetejüket és az oldalukat is lekenjük a felvert tojással.
Tehetjük is rögtön a sütőbe!
Hideg sütőben kezdtem sütni: 180 fokra állítva, alsó-felső sütés, a sütő aljában egy pikszis vízzel.
Míg a sütő bemelegedett 180 fokra, addig a csigák a nyújtás, tekerés, darabolás után újrakeltek.
25-30 perc alatt sülnek aranybarnára - nézzünk rá, a sütési idő teljesen sütőfüggő.
Hagyjuk a tepsin teljesen kihűlni, majd csíkozzuk meg csokoládéval.
Ehhez a csokoládét tördeljük darabokra, s az olaj hozzáadásával mikróban, 500 W-on 2-3 perc alatt (percenként átkeverve) vagy gőz fölött olvasszuk fel. Az olvadt csokoládét töltsük át egy műanyag zacskóba, hegyét vágjuk le ollóval, és csíkozzuk be vele a kisült csigákat.
Ha nem szeretnénk a csíkozással bíbelődni, a csokoládét vágjuk durvára (s akár növeljük is a meg a mennyiségét!), és szórjuk a lekvár s a dió tetejére töltelékként, és így tekerjük fel.
Ha marad a csigákból, tegyük őket műanyag zacskóba vagy jól záródó (fém)dobozba, s másnap is nagyon finom lesz!
Nagyon guszta és finom lehet! Ezt a tekerési technikát legközelebb kipróbálom!
VálaszTörlésKöszönöm, tényleg érdemes kipróbálni, mert irtó finom volt :-))
Törlés