Duplán körtés: alul körtelekvár, a dióhab fölött pedig friss körte, mindez omlós tésztakehelyben.
Igazi őszi ízek, nagyon finom volt!
Duplán körtés, diós pite
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók egy 24 cm-es piteformához:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- csipet só
A dióhabhoz:
- 3 tojás
- 20 dkg darált dió
- 2 cs vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- 1-2 tk rum (vagy rumaroma)
- körtelekvár (ha nincs, teljesen jó a sárgabarack vagy a szilva is!)
A tetejére:
- 1-2 érett, de kemény húsú körte
Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
Egy piteformát kivajazunk, s azon frissiben kibéleljük a tésztával, majd hűtőbe tesszük min. 30 percre.
Ha a tészta áthűlt, tetejét borítsuk le sütőpapírral, szórjuk meg a felületét nyers rizzsel, babbal, és 180 fokosra melegített sütőben 15 percig sütjük - ez az ún. vaksütés.
Míg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket.
A tojásokat kettéválasztjuk.
A sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a darált diót, a vaníliás cukrot és a rumot (rumaromát), végül több részletben beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket is.
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, nagyságtól függően 4-6 szeletre vágjuk, magházukat kiemeljük.
A 15 perces vaksütés letelte után sütőpapírral együtt eltávolítjuk a nehezéket a pitéről.
Megkenjük körtelekvárral a tészta felszínét, rákanalazzuk a dióhabot, s a tetejét kirakosgatjuk a körteszeletekkel.
Visszatesszük a sütőbe, s további kb. 20-25 percig sütjük, ha pirul, színesedik a teteje, készen van.
Hagyjuk minimum langyosra hűlni, s tortaszerű cikkekre vágva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.