Melengető, őszies leves.
Aki szereti az édes és sós ízkombinációt, annak tetszeni fog :-)
Aszalt szilvás, körtés bableves
Elkészítési idő: 1-1,5 óra + 1 éjszaka a bab áztatásához
Hozzávalók:
- 25 dkg szárazbab (nálam most májbab)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 20 dkg aszalt szilva
- 2-3 kemény húsú körte
- 2 dl tejszín (állati eredetű habtejszín, 30%-os)
- 1 csapott ek étkezési keményítő
- só és bors
A szárazbabot a főzés előtti napon átválogatjuk, folyó víz alatt átmossuk, és legalább háromszoros mennyiségű hideg vízben egy éjszakán át áztatjuk.
Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, még egyszer átöblítjük, fazékba tesszük, s felöntjük hideg vízzel.
Beletesszük a babérlevelet és a megtisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymát, és forrás után az energiát takarékra mérsékelve puhára főzzük.
Amikor a bab megpuhult, a leveshez adjuk a meghámozott, kockákra vágott körtét és a 2-3 darabra vágott aszalt szilvaszemeket is, sóval és kevés őrölt borssal ízesítjük. További pár perc alatt készre főzzük.
A keményítőt elkeverjük csöpp kis hideg vízzel, majd a tejszínnel, és a leveshez keverjük.
Egyet forralunk rajta, s azon forrón tálalhatjuk is.
Kiadós, laktató, esetleg egy palacsinta elfér még utána :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.