"Piros alma, de kerek,
kóstoljuk meg gyerekek!
Ugye édes, ugye jó?
Nekünk hozta Őszanyó!"
:-))
Őszi amerikai pite
Elkészítési idő: 45 perc + hűtés + sütés
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 2 ek. porcukor
- 1 csipet só
- 0,3 dl víz
A töltelékhez:
- 3-4 ek. (házi) szilvalekvár/birsalma lekvár
- 2-3 cl szilvapálinka
- 3-4 nagyobb/6-8 kisebb körte
- 1 nagy alma
- 1-2 ek. cukor
- 1 marék dió
- 1 ek. ételkeményítő
- fűszerek: pl. fahéj, mézeskalács fűszer...
Tetejére:
- 1 tojás
A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a cukrot, sót, vizet
(nincs benne tojás!), és rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha nagyon nem akarna
összeállni, pár csepp vizet nyugodtan adjunk hozzá!
Min. 30 percre hűtőbe tesszük.
A lekvárt simára-kenhetőre keverjük a pálinkával. Ha nem túl sűrű a lekvár,
az ízének nem fog ártani a korty pálinka :-)
Az almát-körtét
meghámozzuk, száraz serpenyőbe tesszük, meghintjük cukorral, és csak annyi
ideig pároljuk, míg a levét elfővi - néhány perc. Megszórjuk a fűszerekkel és a
keményítővel (így biztos nem áztatja el a tésztát), átkavarjuk, teljesen
kihűtjük.
A diót durvára vágjuk.
A lehűlt tésztát két részre vágjuk egyharmad-kétharmad arányban.
Egy 24 cm átmérőjű piteformát kivajazunk, a nagyobbik tésztaféllel
kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen.
Megkenjük a lekvárral,
ráhalmozzuk a fűszeres, párolt gyümölcsöket, meghintjük a durvára vágott
dióval.
A másik tésztafelet is
vékonyra nyújtjuk lisztezett munkalapon, majd derelyemetszővel vékony csíkokat
vágunk belőle – berácsozzuk vele a pitét.
Lekenjük tojással, és
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt ropogós aranybarnára
sütjük.
Langyosan szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.