Hús nélküli, könnyed zöldségfasírt - melyhez a padlizsánt héjában kell megsütni.
Hát igen...
Tekintettel a forróságra, a padlizsán megsüthető például a legközelebbi grillezéskor, bográcsozáskor, szalonnasütéskor a parázson, alufóliába csomagolva.
Amikor már jó puha, a húsa a héjából könnyedén kikanalazható. Hűtőbe is kerülhet, de akár le is fagyaszthatjuk későbbi felhasználásig.
A fasírt pedig nagyon finom, érdemes kipróbálni :-)
Padlizsánfasírt
Elkészítési idő: 60 perc + a padlizsán sütése
Hozzávalók 10-12 db kicsi gombóchoz:
- 1 közepes padlizsán
- fél fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db keményre főtt tojás
- 1 db nyers tojás
- 1 ek mustár
- só és bors
- kb. 3-4 ek zsemlemorzsa
A sütéshez:
- 1-2 ek zsemlemorzsa
- olaj
A padlizsánt forró sütőben vagy parázson héjában megsütjük. Sütés előtt szúrjuk meg néhány helyen, hogy a sütés közben keletkező hőnek legyen hely eltávozni, fel ne robbanjon a zöldség.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd vágjuk félbe, kanalazzuk ki a padlizsán húsát és szűrőbe téve hagyjuk, hogy a leve kicsepegjen.
Ha kihűlt, villával törjük össze, adjunk hozzá finomra reszelt vöröshagymát, zúzott fokhagymát, a két főtt tojást, mustárt, a nyers tojást. Sóval és borssal ízesítjük, majd annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy formázható, de lágy masszát kapjunk.
Két tenyerünk között gombócokat formálunk, megforgatjuk zsemlemorzsában és sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket.
A gombócok tetejét megkenjük kevés olajjal, és 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, míg a tetejük ropogós barna nem lesz.
Természetesen bő, forró olajban is kisüthetők a fasírtok serpenyőben - én a legritkább esetben szoktam így sütni.
Főzelék feltétjeként, salátával, sült krumplival, valamilyen könnyű mártogatóssal kínálva egyaránt nagyon finom!
A padlizsánt mikróban is meg lehet párolni, sokkal gyorsabb. Bár a végén úgyis be kell kapcsolni a sütőt :/
VálaszTörlésIgaz, vagy akár felkockázva egy serpenyőben is - de más az íze szerintem, mint héjában sütve :-)
TörlésA rántott dolgok sütőben sütése pedig csak az én "gyagyám", hipp-hopp ki lehet sütni bő olajban a sütő bekapcsolása nélkül is.