Nyilván ez nem a spanyolviasz, csak nekünk volt újdonság: nálunk a főzelékek mindig fehérek, pláne a tökfőzelék, amit mindig kaporral készítek.
Aztán hirtelen kellett főznöm valamit az itthon fellelhető alapanyagokból (cukkini, hagyma, fokhagyma, tejföl) - és a megszokott kapros főzelék után üdítő újdonság volt számunkra a hagymás-paprikás verzió.
Magyaros tök (vagy cukkini) főzelék
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vörös- vagy lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kg tök vagy cukkini (tisztítottan mérve!)
- 1 tk fűszerpaprika
- só és bors
- 1 ek étkezési keményítő
- 3 dl tejföl
A tököt/cukkinit meghámozzuk, kettévágjuk, magját kanállal kivájjuk, a húsát almareszelőn durvára reszeljük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és kevés olajon puhára pároljuk. Meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük.
Hozzáadjuk a reszelt tököt/cukkinit, a zúzott fokhagymát, alaposan elkeverjük, sózzuk és borsozzuk.
Lefedjük, és takaréklángon puhára pároljuk - a zöldség enged annyi vizet, hogy max. 1-2 kortynyit kelljen aláönteni.
A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel, majd a tejföllel, és a főzelékalaphoz keverjük.
Egyet forralunk rajta, kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsük sóval, és tetszőleges feltéttel már tálalhatjuk is.
Szerintem hidegen sem lehet rossz!
Viki egyszer próbáld ki, hogy akár fehéren kaprosan, akár picit pirospaprikásan készíted a végén önts hozzá kevés - ízlés szerint - kovászos uborkalevet, valami frenetikusan finommá teszi, már ha szeretitek picit savanykásan. Hőségben csodálatos.
VálaszTörlésSzeretjük bizony, köszönöm az ötletet :-)
Törlés