A semleges ízű, viszonylag száraz húsokat (mint pl. a karaj vagy a csirkemell) remekül feldobja egy finom töltelék, no és persze a bundázás :-)
Nem sok mindent sütök bő olajban, de az egyik a bundázott karaj: villámgyorsan elkészül és nem szárad ki.
Lengyel tojással töltött karaj
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
- 4 db ún. nyitott szelet karaj
- só és bors
A töltelékhez:
- 4 db főtt tojás
- 2 vékonyabb szál újhagyma
- 1 ek. kacsazsír
- 1 tk. mustár
- só és bors
- ha van, néhány falat sült kacsamáj (vagy csirkemáj)
- liszt
- 2-3 tojás
- zsemlemorzsa
- bő olaj
A tojásokat alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük
főni. Sózzuk, és teszünk hozzá 1 mk. szódabikarbónát is - gyönyörűen lehet így
a tojást hámozni.
Ha a víz felforrt, takaréklángon 10 percig főzzük, ehhez
klasszikus kemény tojás kell. A 10 perc letelte után öntsük le a főzővizet, és
azonnal engedjünk rá hideg vizet, majd néhány perces hűlés után megpucoljuk.
Míg a tojás fő, megtisztítjuk a hagymát, vékony karikákra
vágjuk, és a kacsazsírban üvegesre pároljuk.
A tojásokat hámozás után az almareszelőn lereszeljük, vagy
tojásszeletelővel durvára daraboljuk. Hozzáadjuk zsírral együtt a megpuhult
hagymakarikákat, ha van, a kicsi májdarabkákat, mustárral, sóval, borssal
ízesítjük.
A karajszeleteket kérjük a hentestől ún. nyitott szeleteléssel: két szelet hús, melyet nem vágnak át teljesen az alján, így szét lehet nyitni, mint egy könyvet, és remekül lehet tölteni.
A szeleteket gyengéden ütögessük ki folpack alatt, sóval és borssal ízesítjük.
1-1 nagy evőkanálnyi tojáskrémet halmozunk a hússzeletekre, összecsukjuk, fogvájóval/hústűvel 1-2 helyen összetűzzük, ne nyíljon szét panírozás és sütés közben.
Hagyományos módon bepanírozzuk a töltött húsokat: előbb lisztbe, aztán sóval ízesített felvert tojásba, végül zsemlemorzsába mártjuk, majd bőséges mennyiségű olajban, közepes energián kisütjük. Ne legyen túl forró az olaj, mert a bundázás hamar megég, a hús viszont nem sül át.
Ha mindkét oldala aranyszínű, papírtörlőre emeljük, a fogvájót/hústűt óvatosan eltávolítjuk, majd tetszőleges körettel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.