Az új kenyér ünnepére!
Limara csokis-málnás kalácsa nyomán készült, amit még akkor megsütöttem, amikor kiposztolta a receptet, és ami őrületesen finom volt...
Ebben a csigában a málnát kókuszra cseréltem.
Finom volt, pláne frissen, de nem lett olyan szaftos, puha, mint a málnás testvére. Lehet, vékonyabbra is nyújtottam a tésztát, és a habcsók alap jobban elterült - sütés közben szinte el is tűnt.
Egy próbát mindenesetre megér :-)))
Kókuszos-csokis csigák
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók 12 db csigához:
- 3 dl langyos tej
- 3 tojás sárgája
- 5 dkg vaj
- 60 dkg liszt
- 3 ek cukor
- csipet só
- 2,5 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
- 3 tojás fehérje
- 10 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 5-8 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg étcsokoládé
A tetejére:
- 3-4 ek kókuszreszelék
1 dl langyos tejben elkeverünk 1 ek cukrot, az élesztőt és 1 ek lisztet, majd hagyjuk, hogy felhabosodjon.
Egy nagy tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a maradék 2 ek cukrot, csipet sót, a felfuttatott élesztőt.
Dagasztani kezdjük, apránként hozzáadva a maradék 2 dl langyos tejet, a legvégén gyúrjuk bele a puha vajat.
Alaposan dolgozzuk ki, a tészta váljon el a táltól és a kezünktől is.
Letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A tészta elkészíthető kenyérsütő géppel is, ekkor a felsorolás sorrendjében mindent tegyünk az üstbe, és dagasztó-kelesztő programon készíttessük el a tésztát (1,5 óra).
Mielőtt a megkelt tésztát kinyújtjuk, elkészítjük a tölteléket: az étcsokoládét durvára vágjuk.
A tojásfehérjékből a cukor és a vaníliás cukor hozzáadásával sűrű, kemény, fényes habot verünk. Óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. 25x40 cm téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük a kókuszos habbal úgy, hogy az egyik szélén maradjon kb. 3 cm üres tésztarész, majd meghintjük a csokoládéval.
Hosszabbik széle felől óvatosan feltekerjük, mint egy beiglit, az üresen hagyott tésztarész kerüljön alulra.
Éles késsel másfél-két ujjnyi csigákat vágunk a tésztából, és sütőpapírral borított tepsire fektetjük.
Tetejüket meghintjük kókuszreszelékkel, és 20 percig kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel, és a kókuszos csigákat kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A kész csigák, ha nem fogynak el frissen, teljes kihűlés után remekül fagyaszthatóak!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.