2017. augusztus 20., vasárnap

Kókuszos-csokis csigák


Az új kenyér ünnepére!

Limara csokis-málnás kalácsa nyomán készült, amit még akkor megsütöttem, amikor kiposztolta a receptet, és ami őrületesen finom volt...

Ebben a csigában a málnát kókuszra cseréltem.

Finom volt, pláne frissen, de nem lett olyan szaftos, puha, mint a málnás testvére. Lehet, vékonyabbra is nyújtottam a tésztát, és a habcsók alap jobban elterült - sütés közben szinte el is tűnt.

Egy próbát mindenesetre megér :-)))





Kókuszos-csokis csigák

Elkészítési idő: 120 perc


Hozzávalók 12 db csigához:



  • 3 dl langyos tej
  • 3 tojás sárgája
  • 5 dkg vaj
  • 60 dkg liszt
  • 3 ek cukor
  • csipet só
  • 2,5 dkg friss élesztő



A töltelékhez:

  • 3 tojás fehérje
  • 10 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 5-8 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg étcsokoládé



A tetejére:

  • 3-4 ek kókuszreszelék



1 dl langyos tejben elkeverünk 1 ek cukrot, az élesztőt és 1 ek lisztet, majd hagyjuk, hogy felhabosodjon.

Egy nagy tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a maradék 2 ek cukrot, csipet sót, a felfuttatott élesztőt.

Dagasztani kezdjük, apránként hozzáadva a maradék 2 dl langyos tejet, a legvégén gyúrjuk bele a puha vajat.

Alaposan dolgozzuk ki, a tészta váljon el a táltól és a kezünktől is.

Letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.

A tészta elkészíthető kenyérsütő géppel is, ekkor a felsorolás sorrendjében mindent tegyünk az üstbe, és dagasztó-kelesztő programon készíttessük el a tésztát (1,5 óra).

Mielőtt a megkelt tésztát kinyújtjuk, elkészítjük a tölteléket: az étcsokoládét durvára vágjuk.

A tojásfehérjékből a cukor és a vaníliás cukor hozzáadásával sűrű, kemény, fényes habot verünk. Óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. 25x40 cm téglalappá nyújtjuk.

Megkenjük a kókuszos habbal úgy, hogy az egyik szélén maradjon kb. 3 cm üres tésztarész, majd meghintjük a csokoládéval.

Hosszabbik széle felől óvatosan feltekerjük, mint egy beiglit, az üresen hagyott tésztarész kerüljön alulra.

Éles késsel másfél-két ujjnyi csigákat vágunk a tésztából, és sütőpapírral borított tepsire fektetjük.

Tetejüket meghintjük kókuszreszelékkel, és 20 percig kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel, és a kókuszos csigákat kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A kész csigák, ha nem fogynak el frissen, teljes kihűlés után remekül fagyaszthatóak!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.