Fazékban főzve sem rossz, de ha bográcsban készül, talán még jobb lesz :-)
Tessék nyugodtan kipróbálni!
Bakonyi betyárleves
Elkészítés idő: 90 perc
Hozzávalók:
- 5 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg sertéscomb vagy lapocka
- 15 dkg füstölt vékonykolbász
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 2 szál sárgarépa
- 2 db burgonya
- 50 dkg gomba (pl. csiperke)
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 mk őrölt kömény
- só és bors
- tálaláshoz tejföl
A füstölt szalonnát apró
kockákra vágjuk, zsírját takaréklángon kiolvasztjuk. Megfonnyasztjuk rajta a
vékony karikákra vágott vöröshagymát (a szalonnapörcöt is benne hagyva).
Tűzről lehúzva elkeverjük
benne a fűszerpaprikát.
Hozzáadjuk a kis kockákra
vágott húst és a megtisztított, felkarikázott zöldségeket, a kockákra vágott
burgonyát, élénk tűzön néhány percig kevergetve sütjük.
Ízesítjük az őrölt köménnyel
és a zúzott fokhagymával, majd a hőfokot mérsékeljük, felöntjük vízzel, s
takaréklángon puhára főzzük.
Amikor a hús és a zöldségek
megpuhultak, a leveshez adjuk a felkarikázott füstölt kolbászt s a
megtisztított, felszeletelt gombát, és további 5-10 percig főzzük.
Sóval, borssal ízesítjük.
Azon forrón tálaljuk, puha
kenyér és tejföl kíséretében, melyet ki-ki szedhet a tányérjába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.