Másként - mert nálunk úgy készül a rakott karfiol, hogy alulra egy réteg krumpli kerül karfiol helyett, s majdnem minden szinte nyersen kerül a tepsibe, és alufólia alatt sül készre az étel.
Ami eddig még mindenkinek nagyon ízlett, karfiolt különösebben nem kedvelőknek is!
Rakott karfiol - másképp
Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol
- 1 kg krumpli
- 50 dkg darált hús
- 2 dl rizs, szárazon mérve
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2,5 dl tej
- 2 tojás
- 3 dl tejföl
- 10 dkg sajt
- só, bors, szerecsendió
A karfiolt megmossuk, nagyobb rózsákra
szedjük, és sós vízben 15 percig előfőzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.
A vöröshagymát finomra vágjuk,
s kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst és a zúzott
fokhagymát, s élénk tűzön néhány perc alatt, állandó keverés mellett a hús
fehéredéséig sütjük.
Erősen sózzuk, borsozzuk (a
rizs tompítani fogja a fűszereket), majd hozzáadjuk a nyers, megmosott rizst.
A krumplit meghámozzuk, fél cm
vastag karikákra vágjuk. Nyersen a tepsi aljára terítjük, megsózzuk.
Ráhalmozzuk a húsos-rizses
keveréket, majd a tetejére csinosítjuk az előfőzött karfiolrózsákat. A
karfiolra némi szerecsendiót reszelünk.
A tojásokat egy tálban összekeverjük
a tejjel, ezt is ízesítjük sóval-borssal, majd egyenletesen a rakottasra
locsoljuk.
A tejfölt összekeverjük a
reszelt sajttal, s bevonjuk vele a rakott karfiol tetejét.
A tepsit szorosan lezárjuk
alufóliával, s 180 fokos sütőben készre sütjük kb. 50-60 perc alatt.
A sütési idő letelte után a
fóliát levesszük, és a sajt pirulásáig visszatoljuk a sütőbe.
Némi pihentetési idő után
kockákra vágva, hűs tartármártással kínáljuk.
Igen kiadós!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.