Amikor nincs idő süteménylapok gyúrásával, nyújtásával, egyenkénti kisütésével, krémfőzéssel, összeállítással órákat tölteni - de az ember lánya majd' megpusztul egy kis mézes krémes süteményért...
Akkor az ember lánya átalakítja az eredetit, az ízeket gyors piskótatekercsre komponálja, és elégedetten megállapítja, hogy nem is rossz :-)))
„Mézeskrémes” piskótatekercs
Elkészítési idő: 45 perc + 1-2
óra hűtés
Hozzávalók a piskótához:
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 1 mk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 ek olaj
A töltelékhez:
- 4 dl tej
- 4 csapott ek búzadara
- 10 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 6-8 ek sárgabarack lekvár
A tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 tk olaj
A tojásokat kettéválasztjuk: a
sárgájákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat és a mézeskalács
fűszerkeveréket, több részletben a lisztet, végül szintén több részletben,
széles, óvatos mozdulatokkal a fehérjékből vert kemény habot vigyázva, ne
nagyon törjön össze.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra,
s a sütőhöz tartozó nagyméretű gáztepsit kibéleljük sütőpapírral illetve
kivajazzuk-kilisztezzük.
Belesimítjuk az illatos
piskótamasszát, és kb. 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Kiborítjuk a tepsiből, ha
használtuk, a sütőpapírt lehúzzuk a piskóta hátuljáról, majd azon forrón
szorosan feltekerjük, és feltekert állapotban hagyjuk kihűlni.
Míg a tészta hűl, elkészítjük a
grízes tölteléket.
A tejet forrásig melegítjük,
beleszórjuk a búzadarát, és takaréklángon, ovális habverővel folytonosan
kevergetve sűrűre főzzük.
Vízfürdőben teljesen kihűtjük,
majd belekeverjük a mézet és a puha vajat.
Összeállítjuk a süteményt: a
kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük baracklekvárral. Elsimítjuk rajta a mézes
grízes krémet, majd újra feltekerjük.
5 dkg étcsokoládét az olajjal gőz
felett vagy mikróban 500 W-on 2 perc alatt (félidőben megkavarva)
megolvasztunk, és vékony sugárban csurgatva megcsíkozzuk a tekercs tetejét.
1-2 órára hűtőbe tesszük, utána
szépen szeletelhető.
Na, mentem is ezt a receptet, ugyanis élek-halok a mézes-krémesért, de a lapok sütögetése mindig visszarettent, nagyon jót találtál ki, elkészítem én is egészen biztosan :-)
VálaszTörlésKíváncsi vagyok, hogy fog ízleni - hangulatilag teljesen hozza az eredeti ízvilágot, töredék időráfordítással :-))
TörlésNekem tökéletes lesz :-)
TörlésJaj, nagyon reménylem :-)))
Törlés