Friss, idei, főzés előtt fél órával kifejtett édes zöldborsóból készült :-)
Édesburgonyával párosítottam, mintha csak finomfőzelék lenne, s az édes ízeket ellensúlyozandó kivettem hozzá a mélyhűtőből egy adag húsvétkor lefagyasztott sonkalevet.
Szenzációs lett...
Ha nincs kéznél sonkalé, akkor szerintem érdemes 10-15 dkg baconszalonnát felcsíkozni, zsírját kisütni, majd a szalonnapörcöt levesbetétként tálalni, hogy meglegyen hozzá a füstös íz!
Édesburgonyás zöldborsóleves
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 1 ek kacsazsír
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg zöldborsó (tisztítva mérve, szezonon kívül fagyasztott)
- 30 dkg édesburgonya
- 2 dl tejszín (állati eredetű, 30%-os)
- 2 tk. étkezési keményítő
- só és bors
A galuskához:
- 1 tojás
- kb. 4 dkg liszt
- csipet só
A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, puhára pároljuk a kacsazsíron.
Az édesburgonyát meghámozzuk, egészen kicsi, szinte borsószem nagyságú kockákra vágjuk, hozzáadjuk a párolt vöröshagymához. Felöntjük sonkafőző lével (vagy alaplével vagy vízzel), s majdnem puhára főzzük, kb. 10 perc alatt.
Ekkor hozzáadjuk a borsót is, s a levest készre főzzük.
A tojást villával elhabarjuk, ízesítjük a sóval, elkeverjük a liszttel - híg galuskatésztát kell kapjunk, amit galuskaszaggatón át a levesbe csurgatunk, egészen pici levesbetétet kapva így.
A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel és a tejszínnel, a csendben forrdogáló leveshez csurgatjuk, s 1 perc alatt kiforraljuk.
Sóval és borssal ízesítjük - ha sonkalevet vagy baconszalonnát használtunk, a sóval bánjunk óvatosan!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.