A bécsi kocka alapján újragondolt sütemény: ropogós tésztalapok között kakaós-rumos diókrém, pici szilvalekvár, s a tetején az elmaradhatatlan csokoládé.
Abbahagyhatatlan...
Csak szólok :-)
Csokoládés-diós pite
Elkészítési idő: 120 perc + 1
éjszaka pihentetés
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
A töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 1 közepes nagyságú alma
- 2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
- 5-8 dkg cukor (ki milyen édesen szereti)
- 1 ek rumaroma/igazi rum
- 4 ek szilvalekvár
A tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 tk olaj
A hideg vajat gyors mozdulatokkal
elmorzsoljuk a lisztben. Hozzáadjuk a cukrot és a tojás sárgáját, sima tésztává
gyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.
Míg a tészta pihen, elkészítjük a
tölteléket.
A diót összekeverjük a cukorral
és a kakaóval, majd hozzáadjuk a meghámozott, finomra reszelt almát.
Takaréklángon, folyamatosan kevergetve összefőzzük, míg az alma leve el nem
párolog és sűrű krémmé nem válik. Ízesítjük a rumaromával avagy a rummal.
Hűlni hagyjuk.
A pihentetett tésztát
kettévágjuk, és lisztezett munkalapon kb. 20x25 cm téglalappá nyújtjuk.
180 fokos sütőben sütőpapírral
bélelt tepsiben 15 perc alatt megsütjük
a lapokat.
Összeállítjuk a süteményt.
Az egyik lapot megkenjük
szilvalekvárral, ráhalmozzuk a rumos-kakaós diókrémet, majd befedjük a másik
tésztalappal.
A csokoládét gőz fölött (vagy
mikróban 500 W-on 2 perc alatt, 1 perc után átkavarva) megolvasztjuk, és
bevonjuk vele a sütemény tetejét.
Hagyjuk egy éjszakát pihenni,
másnap szépen összeérnek az ízek és szeletelhető lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.