Majdnem 6 éve sütöttem már ezt a morzsás-cseresznyés pitét a szilvás alap-pitéből módosítva - s most hirtelen felindulásból a ropogós, fekete cseresznyék tetejére szórtam egy tábla étcsokoládét...
Hisz a csokoládé még semmit nem rontott el :-)))
Naggggggyon jó lett! Langyosan főleg, ahogy olvadozott benne a csoki, de másnap is teljesen rendben volt.
Többen kóstoltuk, s volt egy nagyon kedves visszajelzés: életemben nem ettem ilyen finom süteményt!
Nah, hát ennyire jó (a fotó az utolsó kockáról készült!) - míg van cseresznye, tessék bátran kipróbálni! S szerintem ugyanígy isteni finom meggyel is!
Cseresznyés-csokoládés morzsás pite
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj vagy kókuszzsír
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 40 dkg liszt
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- csipet só
- 1-1,5 kg cseresznye
- 10 dkg étcsokoládé
Az édes morzsához:
- 15 dkg hideg vaj
- 15 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 1 tk. őrölt fahéj
A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral és liszttel
felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a
tojást, a puha vajat (vagy kókuszzsírt), csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt, és sima
tésztává gyúrjuk.
30 percre félretesszük pihenni.
Ennyi idő alatt megmossuk és kimagvaljuk a cseresznyét, a csokoládét éles késsel durvára vágjuk.
A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel és a fahéjjal, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal.
Nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk!!!
A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes tepsibe (kb. 20x40 cm-es)
nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme!
Sűrűn megszórjuk a gyümölccsel, rászórjuk az étcsokoládét.
Egyenletes
vastagságban elterítjük a tetején a fahéjas morzsát, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 30-35 perc
alatt készre sütjük.
Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa.
Langyosra hűlve vágjuk csak fel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.