2017. április 19., szerda

Húsvét után - maradékok álcázása

Amikor már látni sem bírjuk a főtt tojást és a sonkát - adjunk rájuk új ruhát!


A főtt tojásokból készülhet lengyel tojás, pláne, ha van otthon egy kevéske máj is!




Ha nincs máj, de van liba- vagy kacsatepertő, nos úgy is nagyon finom ez a tojáskrém!






De betölthetjük húsba is!





A tojáskarikákból készülhet egy sajtos rakott tojás...






... vagy egy hétköznapi, mégis mennyire jól eső kolbászos rakott krumpli!




A sonkával készülhet a nagy klasszikus sonkás tészta, tojáskarikákkal, tormával.





Sonka és torma itt is, karajba göngyölve!





Vagy főzzünk egy üde krumplifőzeléket medvehagymával (úgyis szezonja van!), mellé remek a sonkaropogós!





Vacsorára jó választás lehet ez a sonkás pite, olyasmi, mint a vásárokból közismert péti pite, csak bátran!






S ha netán még kenyérmaradékunk is van, szárítsuk ki kőkeményre, és készítsünk belőle házilag zsemlemorzsát!




2017. április 16., vasárnap

Húsvét 2017.


Pihentető, vidám, finomságokban bővelkedő húsvéti ünnepeket kívánok :-)






2017. április 14., péntek

Húsvéti készülődés - sütemények


Vendégváró sütemények, amikkel akár egész nap az asztalra tálalva várhatjuk a locsolókat, s egytől-egyig könnyedén összeállíthatók!


Kezdjük a Segítsütimmel, brownie aszalt szilvával, szilvás sörrel, nagyon-nagyon finom!






Piskótatekercs de luxe :-))) Gesztenyével, meggylekvárral. Pillanatok alatt kész.





Üde tavaszi frissesség ebben a tortában: citrom és áfonya.






Szilvalekváros torta, ez mindig nagy siker és elronthatatlan!





Nevében is ott a lényeg: villámgyors! Egy tálban összekeverjük és kész is!




Céklás csokitorta - szaftos, puha, dúsan csokoládés!






Egy üde citromkrémes pite...





S egy fajsúlyosabb csokis-aszalt szilvás!




Az egyik örök klasszikus: a csoki-narancs duó némi kávéval felturbózva.



Vidám készülődést!



2017. április 13., csütörtök

Húsvéti készülődés - főételek...


... s mindenek előtt a sonka, mint az ünnep főszereplője!

Két éve Jamie Oliver receptje alapján főtt nálunk a sonka (füstölt csülök), fahéjjal, narancshéjjal bolondítva, ami elképesztő ízharmóniába olvadt a füstölt hússal. Még a levét is eltettem későbbi levesekhez, nagyon jó ötlet volt!





Ünnepek nem múlhattak el nálunk birkapörkölt nélkül...





És kocsonya is mindig főtt...




Húsvétkor talán jobban előtérbe kerülnek a hagyományos ételek a sonka mellett, tessék egy finom töltött csirke!





Egy másik klasszikus a kijevi csirkemell!





Csirkepörkölt... Túrós tésztával! Egy próbát megér!






A töltött káposzta sem maradhat ki a sorból, igaz?






S talán egy remek kacsasülttel se lövünk nagyon mellé :-)





Vidám készülődést :-)



2017. április 12., szerda

Húsvéti készülődés - kalácsok, kenyerek


Kalácsok, kenyerek - akár a húsvéti sonkához, akár reggelire.


Két éve ő volt a húsvéti kalácsunk, csodafinom, foszlós, napokig friss - és sós. A posztban ott az oktatóvideó linkje is!




Itt az édes párja, foszlós fonott kalács!






Itt egy meghökkentőnek tűnő kalács, aki még nem ismeri, érdemes kipróbálni, nagyon finom!





Reggelire egy finom kalács? Csokis-kókuszos :-)





Pár perc összeállítani ezt a kenyeret, teljes kiőrlésű, lenmagokkal dúsított.






 Ez a kenyér még az előbbinél is egyszerűbb mutatvány :-)






Fokhagymás-tejfölös kenyér, hozzá kolbász és újhagyma...





Ha bővelkedünk az időben, és friss hájhoz jutunk, ki ne maradjon a hájas tészta! Itt az alaprecept :-)





Vidám készülődést!

2017. április 11., kedd

Húsvéti készülődés - sós sütemények


Édesek után a sósak: van, amit előre is elkészíthetünk, és van, ami csak frissen az igazi.


Az örök favorit, a világ legjobb sós rúdja - lehetetlenség abbahagyni a majszolását, ünnepekre akár dupla adagot is be lehet gyúrni :-)





Igaz, türelemjáték a vékony tésztaszálak felvágása - de mennyire megéri! Érdemes karakteres ízű sajttal készíteni, szintén egy abbahagyhatatlan finomság :-)





Visszajelzések szerint durva függőséget is képez okozni a csodasajtos!





A sós rúd tésztája, rozmaringgal, fokhagymával.




Még mindig fokhagyma és rozmaring, ezúttal egy csodafinom foszlós pogácsában!






Pogácsa - brindzával, vagy juhtúróval, ha nem jutunk brindzához, isteni finom!





Újabb pogácsa - füstölt sajttal a tésztájában!





Végül egy rendhagyó sütemény: sós pogácsatésztából egy csapásra két finomság. A világ legegyszerűbb tejfölös pogácsája és lekváros papucs sűrű szilvalekvárral!






Vidám készülődést!


2017. április 10., hétfő

Húsvéti készülődés - édes apróságok

Ezeket a finom kis süteményeket már az ünnep előtt egy héttel is megsüthetjük - csak aztán dugjuk el jól, nehogy időközben elpárologjanak :-)


A nagy klasszikus "összeragasztós" linzer, ki ne szeretné?




Hókiflit sem csak karácsonykor lehet ám sütni!





Ahogy kókuszkockát sem :-)





Nagyon diós, nagyon omlós, sokáig elállós - persze, ha jól eltesszük: bécsi kocka :-)




Diós sütemény után jöhet egy őrületesen finom mákos?




Ha szeretjük a kekszet és van is hozzá kinyomópisztolyunk, ez a sütemény is nagyon hálás darab!






Egy másik keksz, szintén nagyon jólesik rájárni, narancsos és csokis!




Citromos és kókuszos, igazi üde tavaszi finomság!





Amiben mogyorókrém van, csak finom lehet... Ugyehogyugye?





Vidám készülődést :-)