Illetve galuska, mert nem szoktam gombócolással bajlódni, helyette egy nagyobb méretű evőkanállal szaggatom bele a forró vízbe a túrós masszát.
Búzadara helyett liszttel készül, sosincs itthon búzadara, mert olyan ritkán használom, hogy az 1 kg-nak eddig kivétel nélkül mindig lejárt a szavatossági ideje, s alig hiányzott belőle valamennyi.
Liszttel is működik, laza, remegős "gombócok", amik kihűlve sem válnak kőkeménnyé!
Túrógombóc
Elkészítési idő: 30 perc + 1-2 óra hűtés
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 3 db M-es vagy 2 db L-es tojás
- 6-8 dkg liszt
- 2 dkg cukor
- csipet só
- 1-2 csomag vaníliás cukor
A forgatáshoz:
- 2-3 ek olaj
- kb. 20 dkg zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
- tejföl
- porcukor
A túrót tálba öntjük, ha nagyon rögös-darabos, villával vagy krumplinyomóval kissé áttörjük.
Összekeverjük a tojásokkal, a cukorral, sóval, vaníliás cukorral, végül a liszttel.
A liszt mennyisége függ a tojások nagyságától és a túró savósságától! Ha nagyon száraz volt a túró, elég a 6 dkg, de ha lágy, zsíros vagy savós, mehet bele a plusz 2 dkg liszt.
Fedjük le a tálat, s tegyük hűtőbe pihenni 1-2 órát.
Míg a túró pihen, felhevített olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát aranyszínűre, ízesítsük nagy csipet sóval és öntsünk rá kb. 0,5 dl vizet. Keverjük el, fedjük le, hogy a gőzben a morzsa megpuhulhasson.
Egy nagy fazékban forraljunk fel bőséges mennyiségű sóval ízesített vizet. Ha forr, egy nagy evőkanalat a forró vízbe mártunk, s a túrós masszából a tál oldalán galuskát formálva óvatosan beleengedjük a vízbe.
Vigyázzunk, a víz ne lobogjon túlságosan, tartsuk csendes forrásban, s a galuskákat ne piszkáljuk, míg fel nem jönnek a víz tetejére!
Hagyjuk átfőni őket kb. 10 perc alatt.
Szűrőkanállal egyesével emeljük át a vízből a pirított morzsára, óvatosan hempergessük meg kanál vagy villa segítségével (forrón nagyon törékenyek!), s halmozzuk egy nagy tálra.
Tejföllel, porcukorral kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.