Nagyon régen sütöttem ezt a fajta tésztát, hajszálvékony, elképesztően ropogós alap, feltétként gyakorlatilag bármi rápakolható, amit egy pizzára is tennénk - anno töki pomposként is remekül helytállt!
Ez most egy villámgyors minimál verzió: sütnivaló kolbászhús terül el a tésztán, rajta sajt, alatta kevés ketchup - őrületesen finom volt!
Kolbászhúsos, ropogós pizza
(élesztőmentes)
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók két kb. 28-30 cm átmérőjű koronghoz:
- 25 dkg liszt
- 1,2 dl víz
- 1 púpos tk. natúr joghurt/kefír/tejföl
- nagy csipet só
- 1-2 ek olívaolaj
- 2 dl ketchup
- 40 dkg sütnivaló kolbász
- 15-20 dkg sajt
A liszt felét (12,5 dkg)
elkeverjük a vízzel, a joghurttal/kefírrel/tejföllel, a sóval és az olajjal.
Nagyon lágy, galuskaszerű tésztát kapunk! Takarjuk le a tálat egy folpack-kal,
és hagyjuk pihenni 30 percet.
A 30 perc letelte után
adagoljuk hozzá apránként a maradék 12,5 dkg lisztet, s gyúrjunk belőle
rugalmas tésztát.
Osszuk kétfelé, formáljunk
belőle két kis labdát, és letakarva újra hagyjuk pihenni 30 percet.
A kolbászt nyomkodjuk ki a
bélből.
Az újabb 30 perc letelte után
kézzel húzzuk-nyújtsuk ki a tésztát egészen vékony korongra, nagyon rugalmas,
jól formázható, nem fog elszakadni - ha mégis, akkor a tepsiben tudunk rajta
korrigálni.
Melegítsük elő a sütőt 250
fokra.
Tegyük a vékony tésztát
sütőpapírral borított tepsire, kenjük meg ketchup-pal, majd egyenletesen
terítsük el rajta a kolbászhúst, végül szórjuk meg reszelt sajttal.
Süssük kb. 20 percig, míg a
sajt a tetején megolvad és picit meg is pirul, illetve a tészta széle halvány
aranybarna nem lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.