Ha csirkepörkölt, nálunk sok éve sose másként, csakis túrós tésztával!
Ismeritek? Szeretitek?
Egyszer okvetlenül próbáljátok ki :-)
Csirkepörkölt túrós tésztával
Elkészítési idő: 2 óra
- 2 ek kacsazsír
- 2-3 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 egész csirkecomb
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- só és bors
A túrós tésztához:
- 25 dkg 8 tojásos száraztészta
- 50 dkg túró
- 3 dl tejföl
- só
- 10 dkg füstölt szalonna (opcionális)
A kacsazsíron puhára pároljuk a
finomra vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzva elkeverjük benne a
fűszerpaprikát, felöntjük 0,5 dl vízzel, hagyjuk néhány percig, hogy
összefőjön.
Hozzáadjuk a megtisztított
csirkedarabokat, zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük, majd a
folyadékot főzés közben mindig apránként pótolgatva, fedő alatt puhára főzzük.
Ha a pörkölt már majdnem készen
van, forró, sós vízben a csomagoláson látható előírás szerint kifőzzük a
tésztát.
Leszűrjük, s összekeverjük a
túróval – aki szereti, olvasszon ki hozzá apróra vágott füstölt szalonnát, s
mind a pörcöt, mind a zsírt adja a tésztához.
A csirkepörköltet tálaljuk a
túrós tésztával, s kínáljunk mellé külön tejfölt, savanyúságot is.
Nagyapám kedvence volt, legalábbis anyu elbeszélése szerint. (Lecsóval is imádta a túrós csuszát, nem csak pörkölttel.) Adtál egy tippet az ebédhez, köszi Viki. :)
VálaszTörlésHú :-) Nagyon kíváncsi vagyok, mennyire jön be Nektek ez az ízvilág!
TörlésA lecsóssal meg nagyon megmozgattad a fantáziámat - nyáron jól ki fogom próbálni :-)
Ezt akartam még én is ideírni Viki, hogy lecsóval is fenomenális a túrós tészta, valamint próbáld ki a marhapörköltet túrós tésztával és a csirkepörköltöt tojásos nokedlivel, na úgyis a kedvencetek lesz, csodafinom mindegyik :-)
VálaszTörlésNyáron tényleg fel fogom próbálni a lecsós túrós tésztát, és asszem, beújítok a tojásos nokedlivel legközelebb - köszönöm a remek ötleteket :-)
Törlés