Régen egyáltalán nem szerettem a zellert számomra túlságosan markáns ízét. Még a húslevesből is külön kiéreztem, ha az átlagosnál nagyobb darab került bele.
Aztán ahogy telik az idő felettem, úgy barátkoztam meg vele mindinkább (mint a céklával).
A harsogó zellerízt letompítottam némi almával, s így élmény volt minden kanál belőle :-)
Almás zellerkrémleves
Elkészítési idő: 45 perc
- 1 ek kacsazsír
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 kisebb gumó zeller (kb. mint egy alma)
- 3 savanykásabb ízű alma
- 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
- só és bors
A vöröshagymát megtisztítjuk,
vékony karikákra vágjuk, s a kacsazsíron puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a meghámozott, kicsi
kockákra vagy vékony karikákra szeletelt zellert, felöntjük annyi vízzel,
amennyi ellepi, s majdnem puhára főzzük.
Ha a zeller már majdnem
elkészült, hozzáadjuk a hámozott, felkockázott almát is, s további néhány
percig főzzük.
Botmixerrel krémesre zúzzuk, majd
felöntjük a tejszínnel, sóval és borssal ízesítjük, egyet forralunk rajta.
Pikánsnak, egyszerre sósnak és
édeskésnek kell lennie.
Épp ma vettem zellert levesnek és az jutott eszembe, hogy teszek hozzá kevés almát is a répán kívül. Azt hiszem nem is olyan elvetemült az ötletem mint elsőre gondoltam. Szép napot!
VálaszTörlés