Régóta állomásozott a mélyhűtőben egy adag gesztenyepüré, és régóta forgattam a fejemben ezt az egyszerű süteményt.
Csodafinom meggylekvárom volt Anyutól, abból a lédús, szinte feketére érő meggyből főzve, remekül passzolt a gesztenyéhez.
Próbáljátok ki :-)
Gesztenyés, meggylekváros
piskótatekercs
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt
- 25 dkg fagyasztott gesztenyepüré
- 5 dkg vaj vagy 0,5 dl habtejszín (állati, nem habbá verve)
- 6-8 ek meggylekvár (vagy más pikáns ízű, inkább savanykásabb lekvár)
Hagyományos piskótát készítünk: a
tojásokat egyesével kettéválasztjuk. A sárgájákat habosra, világosra keverjük a
cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet is,
végül több részletben, széles, óvatos mozdulatokkal belekeverjük a fehérjékből
vert kemény habot is.
Egy kb. 40x40 cm nagyságú tepsit
kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a piskótatésztát, és 180 fokosra
előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha készen van, kifordítjuk a
tepsiből, hátáról lehúzzuk a sütőpapírt, és azon forrón feltekerjük, s hagyjuk
langyosra hűlni.
A gesztenyepürét hagyjuk
felolvadni, majd keverjük habosra 5 dkg puha vajjal/folyékony tejszínnel, és formáljunk belőle
olyan hosszú hengert, mint amilyen széles a piskótánk.
A langyosra hűlt piskótát
kitekerjük, megkenjük lekvárral. Hozzánk közelebb eső végére fektetjük a
gesztenyepüré rudat, majd feltekerjük.
Éles késsel szeletekre vágjuk, s
a szeleteket meghinthetjük porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.