Gyorsan elkészíthető, ízes, sűrű krémleves - akár ebédre, akár vacsorára!
Kakukkfüves gombakrémleves
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 1 ek kacsazsír
- 1 ek olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kg gomba (pl. csiperke)
- 2 dl tejszín
- 1 csapott ek. étkezési keményítő
- 2 ágacska friss kakukkfű (ha nincs, 1 mk szárított)
- fél csokor friss petrezselyemzöld
- só és bors
A vöröshagymát finomra vágjuk,
üvegesre pároljuk a kacsazsíron.
A gombát megtisztítjuk. 3-4 szép
kalapkát tegyünk félre, a többit vágjuk kis kockákra.
Hozzáadjuk a gombakockákat a megpárolt vöröshagymához, majd a
zúzott fokhagymát, élénk tűzön 1-2 percig kevergetjük, majd felöntjük vízzel,
ízesítjük a kakukkfű letépkedett levélkéivel, és takaréklángon, fedő alatt
20-25 perc alatt puhára főzzük.
Botmixerrel krémesre zúzzuk.
A keményítőt elkeverjük csöpp kis
hideg vízzel, majd a tejszínnel, s a keveréket a levesbe csorgatjuk.
Néhány
perc alatt kiforraljuk, sóval és borssal ízesítjük.
A félretett gombakalapokat vágjuk
vékony szeletekre. Egy serpenyőt hevítsünk fel szárazon. Amikor már nagyon
forró, szórjuk bele a gombaszeleteket, s locsoljuk meg az olívaolajjal. Élénk
tűzön, kevergetve süssük aranyszínűre.
Tálaljuk a levest a pirított
gombaszeletekkel, ha még tartalmasabbá szeretnénk tenni, kínáljunk hozzá
pirított kenyérkockákat is, esetleg sajtos pirítóst.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.